Elazığ'da Şap Alarmı! Hayvanlarınızı Koruyun
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Elazığ ve çevresindeki ilçelerde görülen şap hastalıyla ilgili sahada yoğun çalışmalar devam ediyor.
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Sadettin Taşkesen, Elazığ’da ki tüm üreticilere, hastalığın yayılmasını engellemek için gerekli önlemleri almaları, durumun ciddiyetine uygun davranmaları çağrısında bulundu.
Elazığ, son günlerde önemli bir hayvancılık sorunu olan şap hastalığı ile karşı karşıya kaldı. Şap hastalığa karşı alınan önlemler ve uygulanan karantina tedbirleri, hem üreticileri hem de yerel halkı doğrudan etkiliyor. Elazığ’ın hayvancılık sektöründe şap hastalığının önüne geçmek için yapılan çalışmalar büyük bir titizlikle sürdürülüyor.
İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞILIYOR
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Sadettin Taşkesen, son dönemde bölgede ortaya çıkan şap hastalığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Elazığ’ın Karakoçan, Palu ve Kovancılar ilçelerinde şap hastalığının görülmesinin ardından, tarım ve orman ekipleri, hastalığın yayılmasını önlemek adına yoğun bir çalışma yürütüldüğü açıkladı. Müdür Taşkesen, hastalığın tespit edilmesinin ardından sahada süratle gerekli tedbirlerin alındığını ve üreticilerle iş birliği içinde çalışıldığını belirtti.
UZMAN EKİPLER HEMEN DEVREYE GİRDİ
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Sadettin Taşkesen, Son 10 gündür, arkadaşlarımız sahada üreticilerle birlikte sıkı bir çalışma yürütüldüğünü söyleyerek, “Elazığ ve çevrelerinde son haftalarda şap hastalığı baş gösterdi. Karakoçan, Palu, Kovancılar ilçelerimizde de şap hastalığına rastlandı. Son 10 gündür arkadaşlarımız sahada üreticilerle beraber gerekli çalışmaları yapıyorlar. Şap hastalığı teşhisi konulduktan bu yana bakanlığımız Gıda Kontrol Genel Müdürlüğümüz, uzmanlar gerekli incelemeleri yaptılar.” dedi.
TÜM ÜRETİCİLERİMİZİN EKSİKSİZ UYMALARINI TALEP EDİYORUZ
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Sadettin Taşkesen, hastalığın yayıldığı ilçelerde şap hastalığının önüne geçebilmek amacıyla karantina tedbirlerine başvurduklarını bildirerek, “İlçelerimizde karantina uygulamasına gittik. Bu karantina uygulamasını tüm üreticilerimizin eksiksiz uymalarını talep ediyoruz. “dedi.
HASSASİYET GÖSTERMELERİNİ İSTİYORUZ
Karantina Uygulamasına uyum önemli olduğuna dikkat çeken Müdür Taşkesen, destek çağrısında bulunarak “Bu karantinada sadece il ve ilçe müdürlüklerimiz değil, aynı zamanda üreticilerimiz, belediyeler, mezbahanalar, Sivil Toplum örgütlerinin tamamı bu konuya hassasiyet göstermesi gerekir. Hayvanların bir yerden başka bir yere taşınması halinde beraberinde hastalığı da mutlaka taşıyacaktır. Hastalıklı olan bölgelerde dışarıdan da sağlıklı hayvan girmesine müsaade etmiyoruz. Bu konuda tüm tarafların, tüm paydaşlarımızın, tüm üreticilerimizin hassasiyet göstermelerini istiyoruz.”ifadelerini kullandı.
HAYVAN GEÇİŞLERİ YASAK
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Sadettin Taşkesen, hastalığın yayıldığı ilçelerde şap hastalığının önüne geçebilmek amacıyla karantina tedbirlerine başvurduklarını söyleyerek, “Karantinamız 3 ilçenin bölgesinde uygulanmaktadır. Diğer illerimizden de buradan hayvan geçişleriyle ilgili konularda üreticilerin biraz daha dikkatli olmalarını ve bu karantina uygulanmasıyla ilgili çalışmalarda daha hassasiyet göstermelerini istiyoruz.”şeklinde konuştu.
AŞILAMANIN ÖNEMİ VE ÜRETİCİLERE UYARILAR
Sadettin Taşkesen, şap hastalığının önlenmesinde en etkili yöntemin düzenli aşılamadan geçtiğini ifade ederek, “Sadece bu hastalıkla karşılaşmamak için yapılması gereken en önemli şey aşılamadır. Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına altı ayda bir tüm aşılarını yapmaları gerekir. Aslında bundan önce de aşılar eksiksiz yapılmış olsaydı belki böyle bir olayla karşılaşmayacaktık.” diye konuştu.
ŞAP HASTALIĞINA KARŞI HIZLI MÜDAHALE VE BİLGİLENDİRME
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Sadettin Taşkesen, şap hastalığı gibi hayvan hastalıkları tespit edildiğinde, hızlı bir şekilde müdahale edilmesinin önemine dikkat çekerek, “Buna benzer herhangi bir hayvan hastalığına rastlaması halinde mutlaka il ve ilçe müdürlüğü ülkemizin haberdar edilmesi lazım. Buradaki arkadaşlarımız mümkün olduğu en kısa zamanda en geç 24 saat içerisinde mutlaka olay yerine intikal edecekler ve gerekli müdahaleleri yaparlar tüm ilçe müdürlüklerimizde veteriner hekim arkadaşlarımız bulunmaktadır. Üreticilere yeteri kadar destekte bulunacak ve gerekli hassasiyeti göstereceklerdir.”dedi.