Elazığ'ın Deprem Dronuna TÜBİTAK'tan Onay!

Akın Teknoloji ve Savunma Sanayi Sistemleri tarafından ''1507 Teknoçaba Programı'' kapsamında gerçekleştirilen ''Deprem Sonrası Hasar Tespiti ve İlk Müdahaleye Yönelik Yapay Zeka ve Nesnelerin İnterneti (IOT) Temelli Drone Sistemi Geliştirilmesi'' projesi TÜBİTAK tarafından onaylandı.

11 ilimizi etkileyen deprem sonrası eksikliği hissedilen ve enkaz altında kalan insanları kısa sürede noktasal olarak tespit edip ekiplerin işini kolaylaştıracak bir sistem ile deprem bölgelerinde aksayan ve ciddi bir problem olan haberleşmenin anında normale döndürebilecek iletişim teknolojileri üzerinde çalışmalarını yoğunlaştıran Elazığ merkezli AKIN Teknoloji firması, bu çalışmalarını ilimiz merkezinde kurulu, yazılım, uçak ve bilgisayar mühendislerinden oluşan teknik personellerle yürütüyor.

DEPREM SONRASI ŞEHİRDEKİ HASARI 6 DAKİKADA DEVLET KURUMLARINA BİLDİRECEK

Bu kapsamda TÜBİTAK’a sunulan ve kabul gören proje kapsamında geliştirilecek ve AFAD başta olmak üzere bir çok kurumun envanterine sunulacak Yapay Zeka Destekli Afet Dronu sayesinde, depremden yaklaşık 6 dakika sonra yerleşim yerlerindeki hasar durumu belirlenerek, görüntü işleme metodu ve yapay zeka kabiliyetleri ile ilgili bölgede hangi binada ne kadar hasar olduğu dakikalar içerisinde ilgili devlet kurumlarına iletilerek acil müdahale konusunda yönlendirme yapacak.

DEPREM SONRASI ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA AKTİF GÖREV ÜSTLENECEK

Geliştirilecek yapay zeka drone aynı zamanda deprem anında ilgili bölgeye uydu aracılığı ile Free WİFİ ağı sağlayarak enkaz altındaki depremzedelerin acil yardım çağrıları için iletişim hizmeti de sunacak. Deprem sonrası çalışmalarda da üzerinde bulunan termal kamera özelliği ile enkaz altında canlı sayısı tahmininde de bulunabilecek Afet Dronu, gece saatlerinde arama kurtarma çalışmalarında ışık sağlama, ve 14 kilograma kadar alet edevat, teçhizat nakil işlemlerinde de kullanılabilecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AFET TEKNOLOJİLERİNE DESTEĞİN SİNYALİNİ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin afetlere en hazırlıklı ülke olacağı beyanı ile Ulusal Risk kalkanı kurulacağı açıklamaları sonrasında bu alanda TÜBİTAK tarafından onaylanan ilki teknoloji projelerinden olma niteliği taşıyan Akın Teknoloji Afet Dronu, kamu envanterine girme süreci gerçekleştirildikten sonra Elazığ’da kurulacak tesiste seri üretime geçilecek.

YAVUZ AKIN: DEPREMİN YILDÖNÜMÜNÜN OLDUĞU GÜN PROJEMİZ ONAYLANDI

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde TÜBİTAK tarafından proje ile ilgili gerçekleştirilen törene katılan Akın Teknoloji ve Savunma Sanayi Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Akın, yaptığı konuşmada; ‘’Bugün depremin birinci yıldönümünde gerçekleştirilen programda Afet Dronu projemizin TUBİTAK tarafından onaylanıp desteklendiğini öğrenmekten büyük mutluluk duyduk. Projemizin kabulünün bugün gerçekleşmesinin manevi bir yönü de var. Ülkemiz ve bölgemizin deprem üretebilen aktif faylar üzerinde olduğu gerçeği ile yola çıktığımız bu süreçte AR-GE ekibimizle 2020 Elazığ depreminden itibaren ileri teknoloji çalışmaları gerçekleştirdik ve nihayetinde TÜBİTAK’tan onay aldık.

TÜBİTAK BAŞKANI PROF.DR. HASAN MANDAL: ELAZIĞDAN YENİ PROJELER BEKLİYORUZ

Bu minvalde kıymetli Tübitak Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, Teydeb Başkanımız Mehmet Aslan ve Teydeb Başkan Yardımcısı Hasan Selek'e desteklerinden ötürü teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Bugün kendileri ile yaptığımız görüşmelerde bizlere desteklerini tekrar ifade ederek Elazığ’dan yeni projeler istediklerini belirttiler. Bizler de kendilerine destekleri için teşekkür ederek kısa zamanda AR-GE ekibimizin gerçekleştirdiği yeni bir projemiz ile daha TÜBİTAK'ın kapısını aşındıracağımızı belirttik. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet ailelerine sabr-ı cemil diliyorum.'' dedi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme