Elazığ'ın Efsanevi İsim Hikâyesi

Cami, türbeler ve tarihi birçok yapıya ev sahipliği yapan Elazığ'ın isminin kökeni çok eskilere sultan Abdülazîz han dönemine dayanır. Şehrin adı günümüze kadar birçok gez değişime uğramış ama sonunda 10 Aralık 1937'de Elazığ olarak değiştirilmiştir.

Verimli tarım arazileri, madenleri olan, tarihin en önemli dönemlerine tanık olan bu topraklar; medrese, cami, türbeler ve tarihi birçok yapıya ev sahipliği yapmaktadır.

Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Elazığ’ın ismini nereden alıyor? Elazığ’ın isim hikayesini okurlarımız için derledik. İşte cevabı

SULTAN ABDÜLAZİZ TARAFINDAN İMAR EDİLMİŞ

Elazığ, ismi Sultan Abdülazîz Dönemi’ne kadar dayanıyor. 1862’de Harput’tan sonra şu anki şehir merkezi çok gelişmiş ve Sultan Abdülaziz tarafından imar edilmiş. Bu nedenle de şehre “Abdülaziz’in îmâr ettiği şehir” anlamında “Ma’mûrat-ül-aziz” ismi verilmiştir.

1516 YILINDA OSMANLI ORDUSU TARAFINDAN FETHEDİLMİŞ

Elazığ tarihi Harput tarihi ile birlikte ele alınmaktadır. Harput, Anadolu'yu Mezopotamya'ya bağlayan kervan yollarının geçiş güzergâhı içinde yer almış, birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Harput'un, bilinen en eski sakinleri MÖ 2000'li yıllarda Doğu Anadolu'ya yerleşmiş Hurriler'dir. Hurriler'in ardından Hitit hakimiyetine girmiş, çok sürmeden MÖ 9. yüzyıl itibarıyla Doğu Anadolu'da devlet kuran Urartular hüküm sürmüştür. Harput, 1085 yılında Türklerin eline geçmiş, daha sonra İlhanlılar, Dulkadiroğulları, Akkoyunlular ve Safeviler hükmetmiştir. 1516 yılında gerçekleşmiş olan Çaldıran Muharabesi sonrasında Osmanlı Ordusu tarafından fethedilmiştir.

10 İLÇEYİ KAPSAYAN ELAZIĞ İLİ SINIRLARI OLUŞMUŞ

Sonrasında Harput'taki yaşamın, şimdiki Elazığ Merkez İlçesi'nin bulunduğu ovaya 19. yüzyıl ortalarında taşınması ve çevre ilçelerin bağlanması ile birlikte bugünkü Merkez İlçe ve 10 ilçeyi kapsayan Elazığ ili sınırları oluşmuştur.

CUMHURİYET YILLARININ BAŞINDA ELAZIĞ’DA GELİŞİM

Esas gelişimini Cumhuriyet yıllarının başında göstermeye başlamıştır. Sultan Abdulaziz'in tahta çıkmasıyla, Ahmed İzzet Paşa devrinde tayin edilen vali teklifiyle 1867 yılında şehre Ma‘mûretü'l-Azîz adı verilmiş, halk arasında telaffuz zorluğu nedeniyle kısaca Elaziz olarak söylenmiştir.

17 ARALIK 1937’DE ELAZIĞ OLDU

Elaziz ilinin adı, 17 Aralık 1937 tarih ve 3785 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 10 Aralık 1937 tarih ve 7806 sayılı kararname ile Elazığ olarak değiştirilmiştir.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme