Elazığ Keban'da 2 Asırlık Gelenek

Keban Ulupınar Köyünde Köy Muhtarlığı ve Ulupınar Kültür Dayanışma Derneği organizesiyle geleneksel güz kurbanı etkinliği düzenlendi.

Elazığ’ın Keban İlçesine Bağlı Ulupınar (Birvan) Köyünde 232 yıldır Köylerinde bulunan Başpınar kaynak suyunun kurumaması için kurbanlar kesilerek Ulupınar Geleneksel Güz Kurbanı etkinliği düzenlendi…

Bu yıl Başpınar Kaynak suyu meydanında her yıl sırayla dört ailenin gözetiminde yapılan kurbanlar ve bulgurlar tedarik ediliyor. Bu yılkı Aileler “Güler, Akgün, Tekin ve Aydın” aileleri tarafından gerçekleştirildi.

Ulupınar Köyü Muhtarı Nazım Sezer:
“Her yıl olduğu gibi bir ay öncesinden başlanarak köylülerden gönül rızalığıyla toplanan parayla alınan öküz ve koçlar bulgur, yağ “kurban niyet”iyle kesilip büyük kazanlarda pişirildikten sonra bütün köy halkına dağıtılıyor. 1792 yılından bu yana 231 yıldır, Her yıl Temmuz ayında hasat kurbanı kesiliyor. 1792 yılında köyümüzde hayvan hastalığı nedeniyle hayvan olmayınca o yıl hasat kurbanı kesilmemiş, o yıl köyde bulunan Başpınar kaynak suyumuz kurumuş ve kesilmiş

Başpınar kaynak suyu kuruyunca güz ayında atalarımız bir öküz kurban etmiş ve Başpınar kaynak suyu tekrar akmaya başlamış, Bu nedenle Ekim ayı içerisinde her yıl geleneksel haline gelen Güz, Öküz Kurbanı kestiklerini. ” belirtti.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme