Elazığ TSO Eğitim Seminerleri Devam Ediyor
İlimizde yatırım, istihdam ve üretimin artırılması yönünde önemli çalışmalar yürüten Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerine yönelik eğitim seminerlerini de aralıksız sürdürüyor.
Eğitim seminerleri kapsamında Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Av. Seda Demirtaş Genç tarafından “Karşılıksız çek suçu ve unsurları, karşılıksız çekte şikâyet hakkı ve karşılıksız çek muhakemesinin yürüyüşü” konulu seminer verildi.
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak yatırımcının, üretimcinin ve girişimcilerimizin önündeki engelleri aşmak adına önemli çalışmalar yürütmekle birlikte eğitim seminerlerini de devam ettirdiklerine dikkat çeken Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, şunları söyledi:
“Elazığ Ticaret ve Sanayi olarak önceliğimiz; şehrin ekonomik kalkınması, üretim ve istihdamına artırılmasıdır. 2017 yılında bizlerin gayretleri ile ilimizin 6. Bölge teşvik kapsamına alınmasıyla birlikle Elâzığ’da önemli bir yatırım hamlesi başladı. Özellikle tekstil, mobilya, yapı yalıtım malzemeleri ve birçok sektörde ciddi bir yatırımlar gerçekleştirildi.
Bu yoğun ilgi dolayısıyla birinci OSB’de yer kalmadığından ikinci OSB’nin adımlarını attık. Bu da yetmedi Kovancılar, Karakoçan ve Palu ilçelerimize hitap edecek Karma OSB’nin saha problemlilerini çözdük ve yakında temelini atıyoruz.
Oda olarak iş dünyamızın taleplerini başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bakanlarımıza, bakanlık yetkililerimize ve üst düzey bürokratlarımız ile yerel yöneticilerimize iletiliyor ve bunların birçoğunda başarılı sonuçlar alıyoruz.
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu hizmetlerimizin yanında üyelerimizin ve ticari faaliyetlerde bulunan meslek erbaplarımızın ihtiyaç duyduğu, yatırım ve teşvik mevzuatları yanında, hukuki alanda karşılaştıkları sorunlara yönelik eğitim seminerleri de gerçekleştiriyoruz.
Bugün de karşılıksız çek gibi ticaret erbaplarımızın çok sık yaşadıkları hukuki problemlerle ilgili olarak aynı zamanda Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Başkan Yardımcısı Avukat Sayın Seda Demirtaş Genç Hanımefendi üyelerimizi bilgilendirecek ve konuyla ilgili soruları cevaplandıracak.
Bundan sonra da üyelerimizden gelen taleplere göre değişik konularla ilgili seminerlerimizin devam edecektir.”
DEMİRTAŞ; “5941 SAYILI ÇEK KANUNU BİRAZ İCRA İFLAS KANUNUNDAN BİRAZ TÜRK CEZA KANUNUNDAN ESİNLENMİŞ VE HER İKİSİ ARASINDA SIKIŞMIŞ BİR HUKUK GARABETİ OLARAK GÖRÜLEN BİR YASA OLARAK ADDEDİLİYOR”
2009 yılında çıkartılan 5941 sayılı Çek Kanunu’nun tam olarak oturmadığını bunun yansıması olarak mahkemelerin karar vermekte zorlandığına dikkat çeken Av. Seda Demirtaş Genç, şunları söyledi.
“Mevcut yasa, biraz İcra İflas kanunundan biraz Türk Ceza kanunundan esinlenmiş ve her ikisi arasında sıkışmış bir hukuk garabeti olarak görülen bir yasa olarak addediliyor. Mevcut yasanın iyileştirilmesine yönelik çalışmaların yapıldığına yönelik bilgiler var.
Türk hukukunda çek, ancak bir banka üzerinden düzenlenebilir. Aynı zamanda çek, bir ödeme aracıdır. Kesinlikle vade içermez. Her ne kadar pratikte vade içerse de hukuki olarak baktığımız zaman çek, vade içermeyen bir senet türüdür. Çek yaprağı üzerinde muhakkak surette “çek” kelimesinin yazması gerekir. Kayıtsız şartsız bir ödeme emrini içermesi gerekir. Yine muhatap bankanın ticaret unvanı, keşide tarihi, düzenleme yeri, düzenleme tarihi, hesap sahibinin kimlik numarası, hesabın bulunduğu şube adı, hesap numarası ve keşide yeri ve ödeme yeri çekin olmazsa olmaz unsurlarından birisidir. Unutulmaması gerekir ki çekteki zorunlu unsurlardan birinin dahi eksikliğinde, karşılıksız çek keşide etme suçu oluşmayacaktır.”
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nın üyelerden gelen taleplere göre eğitim seminerleri önümüzdeki günlerde de devam edecek.