Elazığ Türkiye'nin Minyatürü Gibidir
Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı, Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş, Elazığ'ın jeolojik özelliklerini ve deprem riskini değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu.
Fay hatlarının yoğunluğu ve deprem riski hakkında uyarılarda bulunan Daş, “Elazığ Türkiye’nin minyatürü gibidir. Deprem riski en fazla olan şehirlerden biridir.” dedi.
ELAZIĞ’IN 3 BİR TARAFI SULARLA KAPLI BİR ŞEHİR
Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş, Elazığ’ın üç bir tarafı sularla kaplı bir şehri olduğunu kaydederek, “Türkiye’nin 3 bir tarafı sularla kaplıdır. Bu sular Türkiye’nin kuzeyinde, batısında ve güneyindedir. Elazığ’da 3 bir tarafı sularla kaplı bir şehrimizdir. Yine bu sular Elazığ’ın kuzeyinde, batısında ve güneyindedir. Bu durum Elazığlı hemşerilerimiz tarafından bilenen bir gerçektir. “dedi.
PEKİ YA FAYLAR?
Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş, Elazığ’ın çevresindeki fayların Kuzeyinde, batısında, doğu-güneydoğusunda yoğunlaştığını dile getirerek, “Aşağıdaki haritalar MTA yerbilimleri harita servisinden güncel olarak alınmış Aktif fayların bulunduğu kısımları göstermektedir. Türkiye’nin Kuzeyinde, batısında, doğu-güneydoğusunda bu fayların yoğunlaştığını görmekteyiz. Elazığ özeline indiğimizde yine Türkiye’nin minyatürü gibi, Elazığ çevresindeki faylar Kuzeyinde, batısında, doğu-güneydoğusunda yoğunlaştığını görmekteyiz. “şeklinde konuştu.
DEPREM RİSKİ EN FAZLA OLAN TÜRKİYE’NİN 1. ŞEHRİ
Burhan Daş; Bu durumun Elazığ’ı deprem riski en fazla olan Türkiye’nin 1. şehir yaptığını belirterek, “Aşağıdaki şekilde Elazığ merkezli 100 km çapında çizilen daire içerisinde; 2 büyük Ana Fay; Doğu Anadolu Fay Zonu - Kuzey Anadolu Fay Zonu Malatya Fayı, Ovacık Fayı, Sürgü Fayı, Güneydoğu Anadolu Bindirme Fayı, Nazimiye Fayı, Sancak-Uzunpınar Fayı, Pülümür Fayı, Karakoçan Fayı, Yedisu Fayı ile birlikte çok sayıda küçük fay zonları ve segmentleri bulunmaktadır. Bu demek oluyor ki en az 10 adet büyük deprem üretebilecek fay çevremizi sarmış durumda. “dedi.
PSİKOLOJİK VE FİZYOLOJİK HAZIRLIKLAR YAPILMALI
Psikolojik ve Fizyolojik hazırlıkların biran evvel tamamlanması gerektiğini söyleyen Burhan Daş, “Bu anlamda; Psikolojik ve Fizyolojik hazırlıklarımızı biran evvel tamamlamak zorundayız. Elazığ’n stratejik ve jeopolitik konumu gereği bölgesel bir deprem üssü olması gerekmektedir. Elazığ Valiliği AFAD başta olmak üzere tüm Belediye ve kurumlar deprem odaklı çalışmalara öncelik vermelidir.”diye konuştu.
Burhan Daş, Fırat Üniversitesinde Deprem Enstitüsü kurulması gerektiğini dile getirerek, “Tüm Siyasi parti yetkilileri ve milletvekilleri bu konu üzerinde çalışmalar yapıp sürecin takipçisi olmalıdırlar.” sözlerine ekledi.