Elazığ Usulü Lahana Sarması Tarifi

Mevsim sonbahara döndüğünde yerli lahanalarda manavların tezgahlarında görünmeye başlar. Lahana sarması kışa özgü lezzetlerin başında gelir. Çocukluk günlerimizde lahana sarması tam bir dayanışma örneği gösterilerek hazırlanırdı.

Komşu kadınlar bir araya gelir irice bir iki lahana alınır, bahçede ocağın üzerine büyük sayılacak bir tencereye bazen de küçük bir kazan kurulur lahana yaprakları haşlanır ardından sarılarak tencerelere dizilir sonrada yine bahçede ocağın üzerinde pişirilirdi. Gün akşama döndüğünde lahana sarmaları pişmiş olurdu ve herkes payını alır evine giderdi.  Lahana sarması yer sofrasında ortaya konur sofranın etrafında oturan aile bireyleri turşuyla birlikte bir güzel tüketirlerdi.

Lahana sarması yapılırken bu seremoniye artık rastlamasak da yine de Elazığlıların evinde sonbaharla birlikte pişirilen herkesin severek yedikleri yemeklerin başında gelir. Peki Elazığlılar lahana sarmasını nasıl yaparlar? Sarmanın iç harcını hazırlarlarken nelere dikkat ederler? İşte  Elazığ usulü lahana sarması yapmanın püf noktaları.  

İşte bu lezzetli yemeği hazırlamak için gereken malzemeler:

LAHANA SARMASI (Elazığ)
MALZEMELER:
500 gr yağlı kıyma
1 Baş lahana
500 gr bulgur
1 baş soğan
2'şer kaşık salça
Margarin
Yeteri kadar tuz
Kırmızı biber
Maydanoz

HAZIRLANIŞI:
Lahanın yaprakları ayrılarak tuzlu suda haşlanır. Bir tepsi içerisine kıyma, tuz, kırmızı biber, ince kıyılmış maydanoz ve bir kaşık salça konulup biraz su ilave edilerek yoğrulur. Daha sonra bulgur da karıştırılarak iyice yoğurulur.Önceden haşlanmış olan lahana kesilerek içerisine kıyma harcından konulup sarılır. Tencerede hazırlanan yağlı salçanın üzerine dizilir. Dizilen sarmaların üzerine iç kapak konulur. Başka bir kapta kaynatılan su üzerine dökülerek beş dakika har ateşte, 40 dakika da kısık ateşte pişirilerek üzerine sumak veya limon dökülür.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme