Emek Partisinden Maden İçin Soru Önergesi
Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, İlimizin Maden ilçesinde doğa tahribatı neticesinde Camiikebir mahallesinin tehlikeye atılması ve tarihi cami restorasyonunda sürüncemede bırakılmasına ilişkin cevaplandırılması konusunda Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a soru önergesi verdi.
Elazığ Emek Partisi İl Başkanlığından konuyla ilgili yapılan açıklamada; “Partimizin Gaziantep Milletvekili Sevda KARACA Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından Anayasanın 98, TBMM İç Tüzüğü’nün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verilmiştir. Soru önergesinde İlimizin Maden ilçesinde doğa tahribatı neticesinde Camiikebir mahallesinin tehlikeye atılması ve tarihi cami restorasyonunda sürüncemede bırakılmasına ilişkin olup cevaplandırılması istenmiştir. Söz konusu soru önergesine ilişkin Elazığ Kamuoyuyla paylaşıyoruz ve Elazığ halkını tarihine sahip çıkmasını ve doğa tahribatına karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz.
Karaca, Bakan Ersoy’a şu soruları yöneltti:
Milletvekilimizin soru önergesi:
AKP’ye yakınlığı ile bilinen Yıldız SSS Holding, Türkiye'nin en fazla maden ruhsatı bulunduran holdingidir. Özelleştirilen kamu işletmelerini de satın alan Holding’in 2004-2013 yılları arasında 2.229 maden ruhsatı aldığı ve bu madenlerin tamamının 29.694 kilometrekarelik bir alanı işgal ettiği basına yansımıştır.
Ülkenin çeşitli yerlerinde işletmeleri bulunan şirketin doğa tahribatına yol açtığı bilinmekle birlikte son olarak Elazığ ili Maden ilçesinde bulunan Camiikebir mahallesini tehlikeye attığı öğrenilmiştir. Holding, Maden’de plansız maden çıkartmış ve maden atıklarını üst üste yığarak doğal olmayan yolla heyelan riski oluşturmuştur. 19 Haziran 2019 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan 1150 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Camiikebir Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 24,95 hektarlık kısmın “afet riskli alan” ilan edilmiştir. Heyelan gerekçesiyle tescilli tarihi yapıları barındıran Camiikebir Mahallesi boşaltılmıştır.
Camii Kebir Camii ve minaresini 15 Eylül 2010 tarihli ve 3318 sayılı kararla “I. Grup Korunması Gereken Kültür Varlığı” olarak tescillenmiştir. Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 20 Ekim 2014 tarihli ve 2569 sayılı kararı ile proje Cami-i Kebirin restorasyonu, rölevesi ve restitüsyonu için onaylanmıştır. Aradan geçen 10 yıla karşın restorasyon projesi uygulanmasına henüz başlanmamıştır.
Bu bağlamda;
Yıldız SSS Holding’in Maden ilçesindeki hafriyat yığınının doğal olmayan heyelan riski oluşturduğu ve hem insan hayatı hem de tescilli tarihi yapıları riske attığı bilinmesine karşın şirket neden durdurulmamaktadır?
Yıldız SSS Holding’in faaliyetlerinin durdurulması ve oluşan tahribatın giderilmesi için bölgenin ıslahı yerine konut ve işyerlerinin boşaltılmasının nedeni Holding’in AKP ile olan yakınlığı mıdır?
Yıldız SSS Holding’e doğaya ve tarihe olan tahribatı nedeniyle herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?
Camii Kebir Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 24,95 hektarlık kısım afet bölgesi ilan edilmeden önce ilgili alanın içinde bulunan tarihi eserlerin varlığı göz önünde bulundurulmuş mudur?
Tarihi cami ve minaresinin restorasyonuna 14 yıldır başlanmamasının Yıldızlar SSS Holding ile bir ilgisi var mıdır? 14 yıldır sürüncemede bırakılan Cami-i Kebir ve minaresi restorasyon çalışmalarına başlamayı düşünüyor musunuz?”