En Ucuz Sigara Fiyatı Dudak Uçuklatacak!

Sosyal medyada sigara zammı iddiaları yer alırken vatandaşlar sigaraya zam gelmesi durumunda en ucuz sigaranın ne kadara satılacağını merak ediyor.

Yeni yıla kısa süre kala vatandaşlar sık sık zam haberleri okumaya devam ederken sigara zammıyla ilgili çarpıcı bir açıklama geldi. Sigaradan alınan ÖTV tutarı yasa gereği her 6 ayda bir Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında artırılmaya devam ederken ÜFE'nin yıl sonunu en az yüzde 16 artışla kapatması beklenirken en ucuz sigara fiyatının ise 52 lira olacağı iddiası gündeme damga vurdu.

Sosyal medyada sigara zammı iddiaları yer alırken vatandaşlar sigaraya zam gelmesi durumunda en ucuz sigaranın ne kadara satılacağını merak ediyor. Sigara zammıyla ilgili belirsizlik yerini korumaya devam ederken dikkat çeken bir açıklama geldi. 30 Kasım'dan itibaren geçerli olmak üzere bir sigara grubuna 5 TL zam gelmişti.

SİGARAYA ZAM MI GELECEK?

Sigara fiyatlarına 6 ayda bir ÜFE oranında ÖTV artışı yapılırken 6 aylık ÜFE'nin aralık ayında en az yüzde 16 olması bekleniyor. Sigaradan alınacak ÖTV 42,96 olması, yüzde 20'ye yakın KDV oranı da eklendiğinde en ucuz sigaranın 52 liraya yükselmesi beklendiği ifade edildi.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberinde ''6 aylık ÜFE'nin aralık ayında en az yüzde 16'yı bulması bekleniyor. Sigara ve alkolde 6 ayda bir ÖTV artışı ÜFE oranında yapılıyor. Yılbaşında paket başına alınan asgari maktu ÖTV 25,78 liraya maktu vergi ise 1,28 liraya yükselecek. Yani bir paket sigaradan alınan ÖTV en az 27 lira 6 kuruş olacak. Sigaranın vergisinde bir şart daha var bu rakamın satış fiyatının yüzde 63'ünden daha az olmaması gerekiyor.

Böylece sigaradan alınacak ÖTV 42,96 lira olacak. Bir de yüzde 20'ye yükselen KDV'yi dikkate almalıyız. Bu durumda ise 1 paket sigaranın üretici hiçbir maliyeti yansıtmadan yani maliyetin tüm zararını üstlenerek satış yaparsa en az 51,5 liraya satılması gerekiyor. Sigara fiyatı bu rakamın altına inemez. Özellikle fiyatı ucuz olan sigaralarda bu artış vatandaşın kaçak sigara ve tütüne kaçmasını sağlıyor.'' denildi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme