• Haberler
  • Gündem
  • Erol: Hatalı Özelleştirmenin Bedeli Halka Ödettiriliyor

Erol: Hatalı Özelleştirmenin Bedeli Halka Ödettiriliyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, ETİ Krom fabrikasında yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, ETİ Krom fabrikasında yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yıldırım Holding’de çalışan işçilerin haklarını aramak üzere başlattığı grevin, Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Rıza Yıldırım tarafından sabote edilmesi ve hem işçilere hem Elazığ’a hem de milletvekillerine yönelik çirkin söylemleri, olayın farklı bir boyuta taşınmasına neden oldu. Konuyla ilgili bir açıklama yapan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, yanlış özelleştirmelerle istihdam ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla kurulan işletmelerin ne hale geldiğinin en somut örneği olarak ETİ Krom’u gösterirken aynı zamanda “siyasetçilerin holding yönetimi ile ticari ilişkiler kurduğu” söylemiyle ilgili hukuki süreç başlattıklarını duyurdu.
Milletvekili Erol, aynı zamanda CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz başkanlığında CHP Milletvekillerinden oluşan heyetin Elazığ’a gelerek yaşanan sorunla ilgili kapsamlı bir rapor hazırlayacağını söyledi.

“SORUNLAR KULAĞIMIZA GELİYORDU”

Milletvekili Erol, geçmişte de bu işletmeyle ilgili sorunları duyduklarını ve konuyla ilgili zaman zaman kamuoyunu bilgilendirdiklerini belirterek: “ Elazığ’da yaşanan bir süreçle ilgili kamuoyunu aydınlatmak istiyorum. Elazığ ilimizde kuruluşunda kamu işletmesi olarak hizmet veren, daha sonra 2000’li yıllarda özelleştirilen ETİ Krom işletmesi, Türkiye’de madencilik sektöründe hem rezerv alanı hem de işletme ve iş yapabilme kapasitesi açısından iş hacmi çok yüksek işletmelerden birisidir. Burası daha önce kamu tarafından işletiliyordu ve hem ilçemizin hem de ilimizin ekonomisine ve istihdamına ciddi derecede katkı sağlıyordu. Özelleştirildikten sonra bu fabrikanın işletme zihniyeti ve mantığıyla ilgili sürekli sorunlar kulağımıza geliyordu. Bizler de zaman zaman buna müdahale eder kamuoyunu bilgilendirirdik.” şeklinde konuştu.

“ÇOK ÇİRKİN BİR ÜSLUP”

Tek amaçlarının haklarını aramak olan işçilerin, çirkin bir üslup ve tavırla karşılaştıklarına değinen Milletvekili Erol, “En son geldiğimiz noktada geçtiğimiz günlerde işletmenin çalışanları sosyal haklarının düzenlenmesiyle ilgili, çalışma şartlarının ve koşullarının insani bir seviyeye gelmesi anlamında bir eylem gerçekleştirdiler ve maaşlarının artırılmasıyla ilgili bir talepte bulundular. Bununla ilgili bir süreç yaşandı. Sürecin sonunda da işletme sahibi fabrikaya gelerek işçilerle bir görüşme ve toplantı yaptı. Bu toplantı kamuoyuna da yansıdı. İşçi kardeşlerimiz hem ticari hem de insani anlamda çok çirkin bir üslupla karşı karşıya kaldılar. İşletme sahibi işçileri işten çıkarma, fabrikayı kapatma ve üretimi durdurma gibi konularla tehdit ederek vazgeçirmeye çalıştı.” dedi.

“HATALI ÖZELLEŞTİRMENİN EN SOMUT ÖRNEĞİ”

Türkiye’de ekonomiye ve istihdama katkı sağlamak amacıyla kurulan işletmelerin hatalı bir şekilde özelleştirilmesine en somut örneğin ETİ Krom olduğuna değinen Gürsel Erol, “Bu durum özelleştirmenin olumsuz yansımasının en somut örneğidir. Özelleştirme İdaresi’nden peşkeş çekilen bu tür işletmeler amaçlarını yalnızca para kazanmak ve daha çok kâr etmek üzerine kurguluyor. Hâlbuki bu işletmeler kurulurken hem yeraltı zenginliklerinin değerlendirilmesine yönelik hem de ilçenin ve ilin ekonomisine ve istihdamına katkı vermek amacıyla kurulmuş işletmeler ve tesisler olarak düşünülmüştür. Bugün geldiğimiz noktada bunları görmek mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUM”

Erol, fabrika yöneticilerinin milletvekilleri ve siyasetçilerle ilgili kurduğu iddia edilen cümlelerle ilgili suç duyurusunda bulunduklarını belirterek: “Ayrıca yine Alacakaya Belediye Başkanımızın kamuoyuna taşıdığı bir ifadesi var. Gerçi onunla ilgili sonradan bir düzeltme de yaptı. Önce milletvekilleri diye bahsetmişti. Sonra siyasetçiler diye bahsetti. İşletme sahipleri ve yöneticileri o bölgedeki siyasetçilerin zaman zaman kendilerinden menfaat elde ettiklerini söyledi. Bununla ilgili ben kendi adıma suç duyurusunda bulundum. Çok çirkin ve ahlaksızca bir yaklaşım. Hem bunu ifade etmek hem de o siyasetçiler kimse onlarla bu ilişkiye girmek çok ahlaksızca. İnsani değerlerin üzerinde kabul edilemez bir durum. Bununla ilgili suç duyurusunda bulundum. Sürecin takipçisiyiz.” şeklinde konuştu.

“CHP HEYETİ 3 KONUNUN TESPİTİ İÇİN ELAZIĞ’A GELECEK”

Milletvekili Erol, son olarak CHP heyetinin Elazığ’a yapacağı ziyaretle ilgili detayları şu ifadelerle paylaştı: “Bu konuyla ilgili Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel ile görüşerek Zonguldak Milletvekilimiz Deniz Yavuzyılmaz’ın heyet başkanlığında birçok milletvekili arkadaşımızın katılımıyla Pazar günün işletmeyi ziyaret edeceğiz. İşletmemizdeki 3 temel konuyu gündeme getireceğiz. Bunlardan birincisi yanlış özelleştirme mantığının en güzel örneği olarak burayı incelemek. İkincisi oradaki işçi haklarının savunmasına, korunmasına ve alınmasına yönelik neler yapılabilir onu tespit etmek. Üçüncüsü de işletme sahibi ve yöneticisinin siyasetçilerle olan bu ekonomik bağının kiminle ne boyutta olduğuna yönelik kamuoyundan, çalışanlardan ve bu konuyu duyanlardan bilgi alarak gerekirse bir araştırma önergesi vererek siyaset ticaret ilişkilisinin ortaya çıkarmak. Buradaki kirli görüntü ve söylemleri de meclisin gündemine taşıyacağız.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme