Erol: Maden Ocağı Tehlike Oluşturmaktadır

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Sugözü Mahallesi sınırları içerisinde yapılan madencilik faaliyetlerinin hem insan hayatı ve sağlığı hem de kültür varlıkları açısından tehlike oluşturduğunu söyledi.

Elazığ’da Sugözü Mahallesi sınırları içerisinde faaliyet yürüten bir maden firmasının hem insan sağlığı  hem de çevreye yönelik ciddi  tehlike oluşturduğunu belirten CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Milletvekili Erol, soru önergesinde şu görüşlere yer verdi.

“Elazığ Merkez Sugözü Mahallesi sınırları içerisinde  Harput Mozaik Kireç Madencilik İthalat İhracat Ticaret Sanayi Anonim Şirketi tarafından işletilen   taş ocağı bulunmaktadır. Bu işletmeden kaynaklı Sugözü Mahallesi Yedigöze mevkiinde vatandaşların hem tarımsal sulama suyu hem de içme suyu olarak kullandıkları kaynak dinamit yöntemiyle yapılan patlatmalar nedeniyle yok olmakta ve içme suyuna kimyasal madde karıştığı iddia edilmektedir. Bahsi geçen bölge, mevzuat hükümlerimize göre koruma statüsüne sahiptir. Harput yerleşkesi ülkemizin taraf olduğu Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi hükümlerine göre Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine alınmıştır. Yine 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre bölgenin çok yakınında sit alanı olarak ilan edilmiş yerler bulunmaktadır. Böylesine önemli bir yerleşim yerinde madencilik faaliyeti yapılması hem insan hayatı hem de kültür varlıkları açısından tehlike oluşturmaktadır.

Bu bağlamda;

1. İnsani tüketim amaçlı kullanılan su havzalarına çok yakın bir noktada madencilik faaliyeti yürütülmesi ile ilgili Harput Mozaik Kireç Madencilik İthalat İhracat Ticaret Sanayi Anonim Şirketi hakkında bakanlığınızca yürütülen herhangi bir soruşturma mevcut mudur?

2. 3213 sayılı Maden Kanunu hükümlerine göre maden projelerinin yerleşim yerleri dışında yürütülmesi gerekmektedir. Bahsi geçen yerleşim yerinde yapılan madencilik faaliyeti ile ilgili şirket hakkında bakanlığınızca bir yaptırım uygulanmış mıdır?” ifadelerine yer verdi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme