Eti Krom'dan Açıklama

Alacakaya'da faaliyet gösteren maden ocağında çalışan işçilerin başlattığı eylem devam ederken, Eti Krom A.Ş.'den açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada bankalardan promosyon alınmasının söz konusu olmadığı, yeni yılda ikramiye sayısının 3-4 ve daha fazla maaş ikramiye olarak arttırılabileceği belirtildi. Öte yandan Kef Maden İşletme Müdürlüğü’nden de konu ilgili bir açıklama geldi. Müdürlük tamamen ocağın kapatılmasına dair kararından geri adım attı. 

Alacakaya ilçesindeki maden işçilerinin iş bırakma eylemi sonucunda Eti Kromun geçici süreliğine kapatılması, tüm işçilerin ücretsiz izne çıkartılması ve firma sahibi Ali Rıza Yıldırım’ın işçilere yönelik hakarete varan söylemlerine tepkiler büyürken Eti Korm A.Ş’ den yaşananlar sonrası açıklama geldi.

Yapılan açıklamada, tüm çalışanların ücretlerine her yılın Ocak ayında zam yapıldığı, ara zam şeklinde bir uygulamalarının olmadığı vurgulanırken, 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tüm mavi yaka personeller için yılda 2 maaş ikramiye uygulamasına geçileceği, ilk ödemenin 20 Temmuz 2024 tarihinde yapılacağı; yeni yılda ikramiye sayısının 3-4 ve daha fazla maaş ikramiye olarak arttırılabileceği ifade edildi.

Eti Krom A.Ş yaptığı açıklamada:

“Alacakaya ilçesinde bulunan Şirketimize ait Kef Maden İşletmesi'nde çalışan mavi yaka personellerin 01.07.2024 tarihinde başlattıkları "İş Yavaşlatma / İş Durdurma Eylemi" ile ilgili olarak Şirketimiz Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Ali Rıza YILDIRIM 09.07.2024 tarihinde Elazığ'a gelmişlerdir. 10.07.2024 tarihinde saat: 10:00'da Kovancılar ilçesinde bulunan Ferrokrom Fabrikası'nda eylemi yapan personellerimizle bir araya gelmişler ve kendilerinin taleplerini dinleyerek yanıtlarını dile getirmişlerdir. Vermiş oldukları yanıtlarında; Şirketimizin bağlı bulunduğu Yıldırım Holding A.Ş. çatısı altında global olarak 38.000 çalışan bulunduğunu ve tüm çalışanların ücretlerine her yılın Ocak ayında zam yapıldığını, ara zam şeklinde bir uygulama bulunmadığını, Şirketimizin bankalarla kredili çalıştığı, personel maaş ödemelerinin kredi koşullarından birisi olması sebebi ile bankalardan promosyon alınmasının söz konusu olmadığı, 01.01.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tüm mavi yaka personeller için yılda 2 maaş ikramiye uygulamasına geçileceği, ilk ödemenin 20.07.2024 tarihinde yapılacağı; yeni yılda ikramiye sayısının 3-4 ve daha fazla maaş ikramiye olarak arttırılabileceği, Resmi Tatillerde yapılan mesailerde İş Kanunu'na uygun olarak yevmiye hesaplaması yapıldığını, ifade etmişlerdir. Şirketimiz uzun yıllardır bölgede madencilik sektöründe üretim faaliyeti göstermekte olup, siyasetten uzak, yöre halkına istihdam sağlayan, başta bulunduğu bölgeye olmak üzere tüm ülkeye katma değer yaratmayı hedeflemiştir. Kamouyunda çıkan asılsız haberler sebebi açıklama yapılması ihtiyacı duyulmuştur. İfadelerine yer verdi.

Öte yandan KEF Maden İşletme Müdürlüğü de bir açıklama yaparak; geri adım attı. Yapılan açıklamada; İlk vardiya yeter sayısına ulaşılması halinde gelecek haftalarda 1. Etap çalışma dönemine başlanabileceği kaydedildi.

Açıklamada; KEF Maden İşletme Müdürlüğünde çalışmak isteyen personel sayısı yeterli düzeye ulaştığında 2 vardiya düzenine göre ve duyurusu yapılan, Eti Krom Yönetim Kurulunun imzalamış olduğu verilen ek haklar ile yeni bir çalışma dönemi başlayacaktır. Bunun için;

İlk vardiya yeter sayısına ulaştığında önümüzdeki haftalarda Doğu ve Batı Mekanize birlikte 08-16 vardiyası şeklinde 1. Etap çalışma dönemi başlayacaktır. İkinci vardiya yeter sayıya ulaştığında 16-24 vardiyası olarak da 2. Etap çalışma dönemi başlayacaktır. Dünyadaki ekonomik nedenlerden dolayı gece vardiyası geçici olarak kaldırılmış olup ileriki dönemde tekrar gündeme alınacaktır.” Denildi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme