Fiyatı 300 TL Olacak!

Hem ülkemizde, hem de dünyada zeytinyağı fiyatlarının artışının önüne geçilemiyor.

Kuraklık hem ülkemizdeki hem dünyadaki zeytin üretimini bu yıl olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz sezon İspanya ve İtalya’da yaşanan üretim azlığı zeytinyağı fiyatlarını arttırdı.Milli Gazete'den Zeynelabidin Budak'ın haberine göre ,

FİYATLAR DAHA DA ARTACAK UYARISI

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, fiyatların daha da tırmanacağı uyarısında bulundu. Çondur, fiyatların ton başına 10 bin doların üzerine çıkmasını beklediklerini ifade ederek, “İspanya’daki kuraklık devam etmekte. İspanya beklentisi de şu an da 600 bin ton civarlarında. İtalya da beklenti şu an da 200 bin tonun altında. Tabi böyle olunca tonu 8 bin 400 Euro olan zeytinyağının fiyatında daha da artış bekleniyor. Bununla ilgili yani tüketimin aynı şekilde sağlandığını farz edersek, fiyatların New York Times’ın da yazdığı gibi şu an 8 bin 400 Euro, ortalama 9 bin 250 Dolar gibi bir rakama tekabül eder. 10 bin doların üzerine çıkması da muhtemel görünüyor” dedi.

İHRACAT YASAĞI TEPKİSİ

Türkiye’nin en fazla zeytinyağı üreten bölgesi olan Aydın’ın dökme zeytinyağı ihracatı yasağına karşı olduğunu söyleyen Fevzi Çondur, “İhracatın her türlü yasağına karşı olduğumuzu gerekli mercilere bildirdik. Süresiz olarak dökme zeytinyağı ihracatı yasağını uzattılar. Tabi gönül ister ki ambalajı olarak yağımızı daha kıymetli bir şekilde satalım. Ne de olsa şu anda Avrupa’da ciddi anlamda rekolte düşüşü var. Onların pazarlarına biz Türkiye olarak ortak olalım” ifadelerine yer verdi.

"300 TL'Yİ GEÇER"

Türkiye’nin geçtiğimiz yılki ticaret açığını kapatamayacağına dikkat çeken Aydın Ticaret Borsası Başkanı, “Türkiye’deki kuraklıktan dolayı güncel fiyatların daha da yükselmesini bekliyoruz. 300 lira bandına çıkarsa şaşırmamak gerekiyor. Çünkü gerçekten bu yıl üretim çok az. Türkiye geçen yıl kapattığı dünyadaki ticaret açığını bu yıl kapatamayacak. O yüzden Türkiye’deki tüketici de bu yağı ucuza tüketemez” ifadelerine yer verdi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme