Gök: Aile Kurumuna Darbe

Av. İbrahim Gök Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bir kararla artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadınlar, eşlerinin soy isimlerini kullanma mecburiyetinde olmaması kararını sert bir dille eleştirdi…

Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bir kararla artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadınlar, eşlerinin soy isimlerini kullanma mecburiyetinde kalmayacaklar. Bundan önce kızlık soyadlarını ve ilaveten eşlerinin soyadlarını kullanabiliyorlardı. Ama artık isterlerse sadece kendi kızlık soyadlarını kullanabilecekler.
Anayasa Mahkemesinin aldığı bu kararla ilgili değerlendirmelerde bulunan Av. İbrahim Gök, Bu tür uygulamalarla aile bireyleri arasındaki birlik ve beraberliğin zedeleneceğini ve biz duygusu ile aidiyet hissini yok edeceğini söyledi…

ANAYASADAKİ TOPLUMU AYAKTA TUTAN EN TEMEL İLKELERİNDEN BİRİSİNİ YOK SAYILIYOR

Daha evlenmeden boşanmayı düşünen yeni nesil üzerinde yıkıcı etkisi olacağını, aile birliği kurulurken boşanma sürecine de girileceğini ifade eden Avukat Gök açıklamasında şunları söyledi;
Soyadı Kanununun çıktığı 1934'ten beri erkeğin soyadı kullanıldı bir bu kadar süre de kadının soyadı kullanılsın deseniz daha iyiydi. Niye mi?

Bu uygulama “aile toplumun temelidir” anlayışına tamamen zıttır. Anayasa Mahkemesi bu kararı ile Anayasadaki toplumu ayakta tutan en temel ilkelerinden birisini yok saymaktadır. Bu tür uygulamalar aile bireyleri arasındaki birlik ve beraberliği zedeleyecek, biz duygusunu, aidiyet hissini yok edecektir. Daha evlenmeden boşanmayı düşünen yeni nesil üzerinde yıkıcı etkisi olacak, aile birliği kurulurken boşanma sürecine de girecektir. Bu yaklaşım boşanma oranlarının hızla arttığı ülkemizde bu oranların artan bir ivme kazanmasından başka bir sonuç vermeyecektir.
Ayrıca nesep yönünden belirsizliklerin, karışıklıkların kapısı da sonuna kadar açılacaktır.

DEZAVANTAJLAR

• Çocuklara kimin soyadı verilecektir?
• Birden fazla çocuk olur ise çocukların soyadı ne olacaktır?
• Boşanma durumunda kadının soyadını alan çocuk babasının soyadını taşıyamazken annesinin babası olan kişinin, dedesinin soyadını taşıyacaktır! Çocuk adına hayati önemi haiz böylesi bir konuda kadının tek başına karar alması ne kadar adildir?
• Anne yanında ve ona muhtaç olan çocuktan bu durumu idrak edip karşı çıkması beklenebilir mi?
• Birden fazla çocuk olduğunda bir kısmının velayeti annede bir kısmının velayeti babada kalmış ise ne olacaktır? Kardeşler farklı soyadı mı taşıyacaklardır?
• Kadın velayeti kendisinde bulunan çocuğa kendi soyadını verdikten sonra evlenir ve yeni eşinin soyadını alır ise çocuk hem annenin hem de babanın soyadını taşımayacak, dedenin soyadını taşımaya mahkûm mu edilecektir?
Bu konuda benzer sorular çoğaltılabilir.
Mevzuatta zaten evlenen kadına evlenmeden önceki soyadını da taşıyabilme imkânı verilmektedir.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme