Hastane Çalışanlarına Kalp Eğitimi

Hastanemiz Çalışanlarına 'Kardiyopulmoner Resüsitasyon (CPR)' Eğitimi Verildi. Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi çalışanlarına Kardiyopulmoner Resüsitasyon eğitimi verildi.

Hastalık hakkında verilen eğitimde hastalığın önemine binaen, kardiyopulmoner serebral resüsitasyonun hayati fonksiyonları veya yaşam bulguları olmayan bir insanda, kurtarıcılar (halktan veya sağlık alanından kişiler) tarafından kalbin, akciğerin ve beynin yeniden canlandırılması işlemi olarak tanımlanabileceği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

“DOĞRU VE ZAMANINDA MÜDAHALE YAPILMAMIŞ”

“Günümüzde ani kalp ölümü çok önemli bir sağlık problemdir. Gerek hastane dışında gerek hastane içinde hastaların azımsanmayacak bir bölümü ani ölüm ile kaybedilmektedir. Bu konuda ülkemize ilişkin net sayıları vermek ne yazık ki mümkün görülmüyor. Kemal Sunal, Barış Manço ve Cenk Koray gibi pek çok değerli sanatçı ve müzisyen ani kalp ölümü nedeniyle ve zamanında doğru müdahale yapılamadığı için kaybedilmişlerdir.

Hastane Çalışanlarına Kalp Eğitimi

“ÖLÜMLER EN SIK NEDENİ KALP”

Hastane dışında gelişen ve yaralanmalar (trafik kazaları, ateşli silah yaralanmaları, düşmeler vb.) dışındaki ölümlerin en sık nedeni kalpten kaynaklanmaktadır. Kalbimiz normal koşullarda dakikada 60-100 arasında ve düzenli olarak atar. Ani kalp ölümlerinde kalpte görülen en sık başlangıç ritmi “kalp fibrilasyonudur” (KF veya VF olarak kısaltacağız). Sonuçta kalp birden bire fibrilasyona (kalp kaba bir tanımlama ile seğirmektedir ve kanı pompalayamaz) girdiğinde kişi bilincini kaybeder, solunumu ve dolaşımı durur (nabız alınamaz). Bu durumdaki hayati fonksiyonları olmayan birine eğitilmiş kurtarıcılar tarafından derhal yapılacak CPR ve VF’ye yönelik defibrilasyon işlemi (fibrilasyondaki kalbe özel olarak üretilmiş defibrilatör aletleri (otomatik eksternal defibrilatör =OED) ile direk olarak elektrik şoku vermek) ile hastanın hayatını kurtarmak mümkün olabilir.

“CRP İLE SAĞ KALIM ORANLARI ARTIRILABİLİR”

Ancak günümüzde hastane dışındaki alanlarda vuku bulan ani kalp ölümlerinde sağ kalım oranları düşüktür. Ülkemizde bunun en önemli nedeni olarak CPR konusunda halka yönelik sistematik eğitimlerin yeterli düzeyde hatta hiç olmamasını gösterebiliriz. Kurtarıcıların eğitimi, ani kalp ölümünün hızlı tanınması, kurtarıcıların planlı ve hızlı cevabı, hemen yapılan CPR ile sağ kalım oranları arttırılabilir. Hatta günümüzde hastane dışında CPR işlemleri sırasında eğitimli kurtarıcılar tarafından özellikle ilk 5 dakika içinde VF’ye yönelik defibrilasyon işlemini de eklersek hastanın hayatta kalma şansı daha da artacaktır” ifadelerine yer verildi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme