Hayvancılık Ölüyor!

Artan maliyetler altında ezilen besiciler hem borçlanıp hem de geçinemedikleri için hayvancılığı terk ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun(TÜİK) , Haziran 2023 dönemine ilişkin hayvansal üretim istatistiklerine göre, büyükbaş hayvan sayısı Haziranda 16 milyon 688 bin baş olarak kayıtlara geçti.

Hayvancılıkta yanlış yürütülen politikalar ve artan yem fiyatları nedeniyle besiciliğin can çekişme noktasına geldi…
Tarım ve hayvancılık sektörü artan maliyetler nedeniyle alarm veriyor. Türkiye’deki enflasyonist ortam ve girdi maliyetlerindeki yükseliş sebebiyle besiciler ellerindeki hayvanları satarak sektörden çıkıyor. Besici sayısının azalmasıyla beraber üretim düşerken, et ve süt fiyatları da artıyor. Et ve süt fiyatları artmaya devam ederken, ithalatın kapısı da aralanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı maliyetlerle başa çıkmaya çalışan üreticiye destek yerine etteki fiyat artışını frenlemek için besilik sığır ithal edecek. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı için 600 bin baş besilik sığır ithal edecek.

İthalatı, Et ve Süt Kurumu ve Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği yapacak. ESK, besilik sığırların satış fiyatını da belirleyecek. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, 2024 yılı besilik sığır ithalatı ile ilgili ithalat talimatı ve teknik kriterleri yayınladı. Buna göre 2024 yılında üç dönem halinde toplam 600 bin baş besilik sığır ithalatı yapılacak.

ÇİĞ SÜT FİYATINDA YÜZDE 17.4 ARTIŞ

Çiğ süt referans fiyatı 11,5 TL’den 13,5 TL’ye çıkarıldı. Böylece yüzde 17,4 oranında artış kaydedilmiş oldu. Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatının 22 Ocak’tan geçerli olmak üzere, üreticinin eline litre başına net 13,5 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi.

Konseyin internet sitesinde yer alan duyuruda, çiğ süt fiyatlarına ilişkin tavsiye fiyatı yer aldı. Duyuruda, “22 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı, üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 13,5 lira olarak belirlenmiştir.” ifadesi kullanıldı. Duyuruda, soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderlerin üreticiye ilave olarak ödeneceği ve baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için 20 kuruş fark uygulanacağı kaydedildi.

KÜÇÜKBAŞ VE BÜYÜKBAŞ SAYISI AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK) , Haziran 2023 dönemine ilişkin hayvansal üretim istatistiklerine göre, büyükbaş hayvan sayısı Haziran’da 16 milyon 688 bin baş olarak kayıtlara geçti. Sığır sayısı haziran ayı sonu itibarıyla geçen yılın aralık ayına göre yüzde 2 azalarak 16 milyon 521 bin baş, manda sayısı ise yüzde 2,9 azalarak 167 bin baş olarak gerçekleşti. Küçükbaş hayvan sayısı aynı dönemde 53 milyon 274 bin baş oldu. Koyun sayısı haziran ayı sonu itibarıyla geçen yılın aralık ayına göre yüzde 4,7 azalarak 42 milyon 565 bin baş, keçi sayısı ise yüzde 7,5 azalarak 10 milyon 709 bin baş olarak hesaplandı.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme