• Haberler
  • Gündem
  • İş İnsanı Mehmet Güleç Elazığ'ın Öncelikli Problemini Açıkladı!

İş İnsanı Mehmet Güleç Elazığ'ın Öncelikli Problemini Açıkladı!

Elazığ'ın problemleri ve çözüm önerileri...

Elazığ’ın problemleri ve çözüm önerileri;

1. Altınova sulama projesi
2. Kuzova sulama projesi
3. Güneş enerji ihtisas bölgesi
4. Karavanpark projesi
5. Pertek köprü projesi
6. Çimento fb taşınma projesi
7. Kentsel dönüşüm projesi 
8. Oto sanayi sitesi projesi 
9. Maden’i yeniden ihya projesi 
10. Gezin’i belde yapma projesi

Sırasıyla ele almak gerekirse;

1. 2. Öncelikle Altınova ve kuzova sulaması tarımsal üretim için ilimizin olmazsa olmaz bir konusudur.
Kesinlikle kapalı sistem sulama sistemi ile faaliyete geçirmek gerekir. Kooperatifler desteklenerek baraj suyu üzerinde kurulacak ges lerle suyun pompalarla tarım alanlarına ulaşımı sağlanır.  En önemli sorunumuz ges lerin desteklenmesi. Onu da fka veya diğer devlet desteklerinden faydalanılarak sağlanır.
Üreticilere sembolik fiyatlarla suyu temin etmelerini sağlamış oluruz. 
Sistem kapalı hatlarla su taşıması nedeniyle enerji ve su kaybı minimize edilir.
Bu arada çiftçiler eğitilerek bir sezonda 2 ürün üretme olanağı sağlanır.
Kooperatif vasıtasıyla tedarikler ve ürün satışları örgütlü bir şekilde yapıldığı için kazanç bareminde fayda sağlanır.
İşsizliğe müspet fayda sağlar.
Tabi bu faydaları çoğaltmak mümkün.
İşi bilen uzmanların görüşleri alınarak daha verimli hale getirilir. 
Proje desteklendiği taktirde ilimiz tarım üretiminde her yıl yeni rekorlar kırmaya başlar ve tarımsal işletmeler cazip hale gelirken kentten köylere geri dönüşler başlayarak köyler cazibe merkezi olmaya başlar.

 

2. Güneş enerjisi ihtisas bölgesi.
İlimiz bilindiği üzere güneşten faydalanan en verimli alanlardan, bölgelerden  biridir. 
Tarıma elverişsiz 5 bin dönüm civarında bir arazi belirlenir. Sanayi ve teknoloji bakanlığı ile devreye girilerek bu bölge tahsisi yapılıp aynı organize Sanayi bölgesi kurulumu gibi bir müteşebbis heyet ile oluşum sağlanır ve ayrılan arsalar  küçük orta ve büyük parseller halinde ayrılır ve yatırımcılara güçlerine göre yerleri tahsis edilerek teslim edilir her müteşebbis tahsis edilen yere GES ini kurar ve ihtisas bölgesinde kurulu olan trafoya ürettiği enerjisini aktarır. 
Bu organizasyon Konya karapınar da faaliyete geçmiştir.
İlimize de böyle bir ihtisas bölgesi kurulması halinde ülke enerji açığı giderilmesi yanında müteşebbis lere bir gelir kaynağı olur.
Diğer yandan ilimiz osb lerinde fb lar kendi enerjilerini üretmek için yerler aramazlar.  Çoğu firmalar şu an enerji üretimi için yer aramakta ve osb içinde trafoda tahsisi beklemektedir.
İlimizde güneşten faydalanma zamanı yıllık 2829 saattir en verimli yerlerden biri konumundayız.  Kaynak: www.gnssolar.com

 

3. Karavanpark: turizm bakanlığı tarafından karavanpark güzergahına alınan ilimize turizme katkı yapması açısından önemli bir projedir. Hazar gölü doğu tarafında Dicle nehrinin doğuş yerinde belirlediğimiz ve il özel idaresi tarafından işlemi başlatılan proje fka ve kosgeb ile turizm bakanlığı tarafından desteklenecektir. 
Konu ile ilgili müsiad bünyesinde proje çalışmaları başlatılmıştır. Son yıllarda pandemi, deprem, ekonomik krizler karavanparka ilgiyi artırmıştır. İlimiz turizmine ivme kazandıracak projedir. 
Bu projeyi özel sektör devlet işbirliğiyle yapılabilir.

 

4. Pertek köprüsü Harran ile Karadeniz i birbirine bağlayan, ayrıca mersin limanı ile Trabzon limanlarını birbirine bağlayan bir projedir. Aynı zamanda iki ili birbirine yaklaştıracaktır. Diğer yandan ulaşımda mesafenin 60 km kısalması nedeniyle zamandan ve yakıttan tasarruf sağlanacaktır. Turizmin gelişmesine de sebep olacaktır.

 

5. Yıllardır kangren haline gelmiş olan çimento fb kesinlikle başka bir alana taşınması gerekmektedir. Çevresel ve sağlık yönünden sakıncaları artık yadsınamaz haldedir. Sahipleri Özel sektör olması hasebiyle devlet ile anlaşarak başka bir yere taşınması teşvik ve desteklerle sağlanabilir. Taşınma sonunda ise arazisi kentsel dönüşüm için fevkalade bir alan olarak değerlendirilebilir. İlimizde çevre kirliliği bakımından rahat bir nefes alır.


6. Kentsel dönüşüm kesinlikle ada bazlı olarak uygulanmalıdır.  İlimiz deprem bölgesi içinde olduğu için yatay mimari kesinlikle uygulanmalı ve yeni arsalar üretilerek ekonomik ömrünü tamamlamış binalar dönüştürülmelidir. Devlet katkı ve teşvik sağlayarak dönüşümü cazip hale getirebilir. 

 

7. Oto sanayi sitesi İlimizde artık ihtiyaca cevap vermemektedir. Yeni ve çağdaş bir sanayi sitesine ihtiyaç duyulmaktadır. Aslında sektörel sanayi siteleri kurulmalıdır. Mücavir alanlara yakın ve osb ye yakın alanlarda arsa üreterek sorun çözülebilir. Asri mezarlık ile organize arasındaki alanın uygun olduğu düşünülmektedir. Bu konuda proje kkooperatifleraracılığı ile planlanabilir. Çağa ve şartlara uygun geniş caddeleri ve en az 200 m2 den başlayan ve 500 m2 ye kadar olan dükkanlar üretilmelidir. 


8. İlimizin en önemli ve stratejik bakımdan hassas olan Maden ilçemizi tekrar eski günlerine döndürmek elzemdir.
Yeni Maden yataklarının keşfi bu ilçemizi değerli kılma açısından önemlidir.
Kurulacak şantiyeler ve fabrikalar ile istihdamı artıracaktır. 
Ayrıca Maden yolu boyunca hizmet sektörü ile yolcuların durak yeri olma yolunda da marka değeri gün geçtikçe artmaktadır. Buradaki esnafları destekleyerek daha cazip hale getirilebilir. Şu anda 9 işyeri mevcut be müşteri potansiyeli her geçen gün artmaktadır. 
Dicle nehrinin doğuş yeri olan Hazar gölünden Maden e kadar olan dereler ıslah edilerek turizme kazandırılabilir. 

 

9. GEZİN Eskiden belde statüsünde olan şirin bir yerimizdir.  Toki vasıtasıyla depremden sonra yapılan binalar Gezin’i tekrar cazip hale getirdi.  Yazın nüfus 20 bin i geçerken kış mevsiminde de 5 binin üzerindedir. Turizme katkısı diğer alanlardan daha çoktur. Diyarbakır’dan yaz aylarında binlerce insan bu yere gelip tatil yapmaktadırlar. Bu nedenlerle Gezin’e tekrar belde statüsü verilmelidir.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme