İşçi Arkadaşlarımız Mobbinge Maruz Kalmış Durumda
Ülkem İş Konfederasyonu Öz Sağlık Sen Elazığ İl Başkanı Eyüp Kalkancı, Malum sendikaların meslek kodu mağdurları için işveren nezdinde etkin bir müca...
Ülkem İş Konfederasyonu Öz Sağlık Sen Elazığ İl Başkanı Eyüp Kalkancı, Malum sendikaların meslek kodu mağdurları için işveren nezdinde etkin bir mücadele vermediğini belirterek, Meslek kodu mağduru olan işçi arkadaşların 5510 sayılı kanuna göre fiilen yaptıkları işlere göre meslek kodlarının güncellenmesi ve zorla görevden el çektirilen işçilerin tekrardan eski işlerine iade edilmesi çağrısında bulundu…
Başkan Kalkancı’nın açıklamaları şöyle;
İŞÇİ ARKADAŞLARIMIZ CEZALANDIRILMIŞ VE MOBBİNGE MARUZ KALMIŞ DURUMDA
“2018 yılında birçok taşeron işçi arkadaşlarımız 696 KHK ile kadroya geçirildi. Ama maalesef taşeron firma döneminde kamu ihale kanuna bakılmaksızın birçok arkadaşımız hizmet alımının dışında çalıştırıyordu. Örnek verecek olursak veri hazırlamada alınan arkadaşımız temizlik şirketinde gösterilmiş. Teknik Hizmetlerde çalışan arkadaşlarımız veri hazırlama hizmetinde gösterildi. 5510 Sayılı Kanunun ve Kamu İhale Kanunun gereklerini yerine getirmeyen Sağlık Bakanlığı, Aile Bakanlığındaki yöneticilerin yüzünden maalesef işçi arkadaşlarımız cezalandırılmış ve mobbinge maruz kalmış durumdadır. “
696 KHK MADDESİ BAHANE EDİLEREK GÜNCELLENME YAPILMAMIŞ
“Sağlık Bakanlığında kadro geçişinden sonra Toplu İş Sözleşmesinin 29 Maddesinde açıkça yazmasına rağmen 1 Yıl süre ile vasıflı işlerde çalışmış olanlar bir yıldan sonra başka bir işte görevlendirilmez ve o işçi çalıştığı statüsünün hakları alır maddesi olmasına rağmen meslek kodları güncellenmemiş 696 KHK maddesi bahane edilerek güncellenme yapılmamıştır. Malum sendikaların meslek kodu mağdurları için işveren nezdinde etkin bir mücadele vermediğini görmekteyiz. Bizim çağrımız şu yöndendir. Meslek kodu mağduru olan işçi arkadaşlarımızın 5510 sayılı kanuna göre fiilen yaptıkları işlere göre meslek kodlarının güncellenmesi ve zorla görevden el çektirilen işçi arkadaşlarımızın tekrardan eski işlerine iade edilmesidir. Bu olayın herhangi bir mali külfeti olmadığı gibi yıllarca kamuda çalışan tecrübeli iş gücünden kurumların yoksun bırakılmasının yanlış olduğunu düşünüyoruz.”
CANLA BAŞLA ÇALIŞAN ARKADAŞLARIMIZIN AİLE BÜTÜNLÜĞÜ TÜMÜYLE DAĞILDI
“5510 sayılı Kanunun 102’nci maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde; Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır” hükmü yer almaktadır. Bu nedenledir ki yetkili konfederasyon ve sendikaların üzerinde durmadığı bu konu ile en az kurumlarında sorumlulukları vardır. Burada cezai işlem sendikaya değil kurumlara kesilmektedir. Ayrıca 2018 “696 KHK”kadrodan sonra sağlığın en yoğun “Pandemi”olduğu dönemde canla başla çalışan arkadaşlarımızın aile bütünlüğünün tümüyle dağıldığını tüm kamuoyu bilmektedir. Bunun son bulması için yetkili konfederasyon ve sağlık ta ki yetkili sendikaların KÇP ve Toplu iş sözleşmelerinde bununla ilgili bir ek madde bırakabilirlerdi. Ama yapmadılar. 696 sayılı KHK ile kadroya geçen çalışanlara tayin hakkı verilmemektedir. Bu durum, işçilerin yaşamak zorunda oldukları il ve işyerlerine geçememelerine, sosyal bağlarının zedelenmesine hatta aile birliklerinin bozulmasına neden olmaktadır. Bununla ilgili bir düzenlemenin acilen yapılması gerekmektedir. Siz değerli işçi kardeşlerimizin bu mağduriyetlerini çözmek adına da sizleri ÜLKEM İŞ KONFEDERASYONU/ÖZ SAĞLIK SEN SENDİKASI Çatısı altında toplanmaya davet ediyorum.”