Katil İş Başında

Türkiye'nin önemli tarım bölgeleri arasında bulunan Elazığ'da Varroa hastalığı 30-40 bin kovana zarar verdi.

Türkiye'de arıcılığı tehdit eden hastalıklar arasında yer alan varroa, arıların sağlığını etkilediği gibi arıcılık sektörüne de büyük zarar veriyor. Arılarda verim düşüklüğüne ve bal üreticilerini ekonomik zarara uğratan varroa hastalığı nedeniyle Elazığ’da 2023 yılında arı ölümleri yaşandı. Kent genelinde 30-40 bin kovan, varroa hastalığı nedeniyle zarar gördü.

ARI ÖLÜMLERİNE NEDEN OLUYOR

Günışığı Gazetesi’nden Özgür Yıldırım’a konuşan Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, bal arılarını etkileyen varroa (parazit) hastalığının arı ölümlerine neden olduğunu belirterek,  il genelinde yüzde 30-40 ile kovanın zarar gördüğünü söyledi.

ARILARDA ÖLÜM ORANI %30 İLA 40 CİVARINDA

Elazığ’da ki arıların ölüm oranlarını değerlendiren Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay “2023 yılında bölgemizde dış parazit olan Varroa’ya bağlı ve bununla beraber bölgede gelişen virüslerden dolayı arılarda ölüm oranı %30 ila 40 civarında. Bu da takriben kovan olarak 40 Bin civarında bir orana tekabül ediyor. Kış ölümleri bu verilerin içerisinde değil. Kış ölümleriyle beraber bu yıl %40 ile 50 civarında bir ölüm bekleniyor. Mesela bir ahırda 10 tane hayvan ölüyor, ulusalda gündem oluyor.” dedi

ELAZIĞ’DA ÖLÜMLER OLURKEN GÜNDEM OLMADI

Bal üreticilerini ilkbahar bakımlarını titizlikle yapmaları ve varroa hastalığı ile mücadele etmeleri konusunda uyaran Canbay, “Bu bölgede bu kadar arı ölümü varken, maalesef Elazığ’da bu kadar ölüm olurken maalesef gündem olmadı. Bununla alakalı şuana kadar bir çalışmada yapılmadı. Varroa arı parazitidir. Arı peteklerinin gözeneklerine girer larvasının içerisine girer. Orada yavru yapar, çoğalır ve oradaki sıvıyı yer bitirir. Mücadelesi de sadece ilaçlarla yapılır. Arının ilkbahar bakımını çok güzel yaparsan sonbahar bakımına fazla bir şey kalmaz. Ama ilkbahara varroa ile girersen bal döneminde de arıya müdahale edemediğinden dolayı bu parazitten başını alamazsınız” şeklinde konuştu.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme