• Haberler
  • Genel
  • Madeni 5 TL Piyasaya Çıkıyor! Tarih Belli Oldu

Madeni 5 TL Piyasaya Çıkıyor! Tarih Belli Oldu

Madeni 5 TL'nin basılacağının açıklanmasının ardından piyasaya ne zaman sürüleceği belli oldu.

Madeni 5 TL'nin basılıp basılmayacağı son yıllarda en çok merak edilen konular arasında yer alırken, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü 5 TL'lik madeni para basılması için hazırlıklara başladı. Söz konusu paranın basılacağının geçtiğimiz süreçlerde netlik kazanmasının ardından ne zaman piyasaya sürüleceği merak ediliyor. Madeni 5 TL Ne Zaman Çıkacak? Madeni 5 TL Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından ilk etapta 450 milyon adet basılacak. Söz konusu paralar bayramdan sonraki hafta piyasaya sürülecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de tedavüle sokulacak yeni madeni 5 lira paralarının piyasaya çıkış tarihi belirlendi.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılan 5 liralık madeni paralar, bayramdan sonraki hafta içerisinde Merkez Bankası şubeleri aracılığıyla vatandaşların kullanımına sunulacak. Yüksek enflasyon ortamında küçük değerli madeni paralara olan talebin arttığı bir dönemde, 5 liralık kağıt banknotların yerini alacak olan madeni paraların ilk aşamada 450 milyon adet basılacağı bildirildi. Bu yeni paraların özellikleri de belirlendi; çapı 28,15 milimetre, kalınlığı 1,70 milimetre ve ağırlığı 8,25 gram olan paraların kenarında düz tırtıllı özellik bulunacak.

Paraların ön yüzünde, Selçuklu yıldızı motifinin dış kontörü ve Türkiye Yüzyılı logosu ile birlikte, Türk lirası yazısı ve basım yılı yer alacak. Arka yüzünde ise Mustafa Kemal Atatürk'ün rölyefi ve "Türkiye Cumhuriyeti" yazısı bulunacak.

Madeni 5 lira paralarına yönelik taleplerini karşılamak isteyen işletmeler ve kuruluşlar, bayramdan sonraki hafta itibariyle Merkez Bankası şubelerinden paralarını temin edebilecekler

500 TL ve 1000 TL Basılacak Mı?

Kurban Bayramı sonrasında madeni 5 TL'nin piyasaya sürülmesi beklenirken, madeni 5 TL’nin yanı sıra banknot 500 TL ve 1000 TL'nin basılıp basılmayacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Banknot 500 TL ve 1000 TL'nin basılacağına ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi. İlerleyen süreçlerde buna ilişkin bir karar alınması durumunda kamuoyu bilgilendirilebilir.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme