Mahkemede Tanıklık Edene Ödeme Yapılacak!

Hukuk mahkemelerinde tanıklık, hakem ve gider avans tarifeleri Resmi Gazete'de yayınlandı. Hukuk mahkemeleri kanunu gereğince yapılan yargılamalarda tanıklara verilen ücrette artış yaşandı. İşte tüm detaylar...

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince yargılamalara ilişkin Tanık Ücret Tarifesi, Gider Avansı Tarifesi ve Hakem Ücret Tarifesi tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Gider avans tarifesi doğrultusunda dava açılırken mahkeme veznesine yatırılması zorunlu olan gider avans miktarı, Davacı için, taraf sayısının 5 katı tutarında tebligat ücreti ile birlikte diğer iş ve işlemler için 250 TL ödeme yapılacağı aktarıldı. Geçici hukuki koruma talebinden alınan giderlerin kullanılmayan kısımlarının ise kararın ardından talep üzerinden iade edileceği bildirildi. İşte tüm detaylar…

TANIKLARA ÜCRET VERİLECEK

Hukuk mahkemeleri kapsamında yargılanmalarda tanığa kaybettiği zamanla orantılı olarak 60 TL ile 100 TL arasında değişen bir ücret ödemesi yapılacak. Tanığın hazır olabilmek için seyahat etmek durumunda kalması ile birlikte konaklama ve beslenme giderlerinin karşılanacağı belirtildi. Tanıklara ödenen ücret ile birlikte giderlerin vergi, resim ve harca tabi olmayacağı vurgulandı.

HAKEM ÜCRETLERİ AÇIKLANDI

Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile birlikte tahkim yoluyla görülen dava ve işlerde taraflarla hakem veya hakem kurulları arasında ücret belirlemesi konusunda anlaşmaya varılamaması durumunda veya tahkim anlaşmasında bir hüküm bulunmaması ya da taraflarca bu konu hakkında yerleşmiş kurallara veya kurumsal tahkim kurallarına yollama yapılmaması hallerinde hakem veya hakem kuruluna 500 bin TL'ye kadar anlaşmazlıklarda tek hakem için %5,3 veya daha fazla hakem olması durumunda %8 ücret ödemesi yapılacak. 

Belirlenen ücretin ilk 500.000'den sonra gelen 500.000 TL için tek hakeme %4,3 veya daha fazla hakeme ise %7 olarak uygulanmasına karar verildi. Konusu 10 milyon TL ve üzerindeki anlaşmazlıklar için tek hakeme ödenecek ücrete %0,1-3 veya daha fazla hakem bulunması durumunda %0,2 olarak belirtildi. Hakem ücretleri ise tahkim yargılanmasını sona ermesi ile birlikte verilecek. Birden fazla hakemin yer aldığı anlaşmazlıklarda ise ücret hakemler arasında bölüştürülecek.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme