Milli Eğitim Bakanlığı Yeni Tedbirler Belirledi
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2023-2024 Eğitim Öğretim yılına ilişkin tedbirler belirlendi…
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 öğretim yılı için aldığı önlemleri açıkladı. Yeni ilan edilen yönergeye göre, öğrenci kıyafetlerinde değişiklik yapılmayacak ve ailelerin maddi külfeti hafifletilecek. Cep telefonlarının dersleri etkilememesi için gerekli tedbirler alınacak ayrıca sınıflar öncesi öğrencilere kültürfizik aktiviteleri yaptırılacak.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasıyla illere iletilen genelgeye göre, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlar, yeni öğretim yılına 11 Eylül 2023 Pazartesi günü başlangıç yapacak. 100. yıl kutlamaları çerçevesinde il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, etkinlikler için gerekli tedbirleri alacak ve planlanan etkinliklerin zamanında gerçekleştirilmesini sağlayacak.
Öğrenci velileri, maddi zorluk yaşanmaması amacıyla okul aile birliklerinin belirlediği kıyafetleri tercih edecek ve değişikliklere sadece zorunlu durumlar haricinde başvurulmayacak.
Öğretmenlerin meslekî çalışmaları 04 Eylül 2023 Pazartesi günü başlayacak. Ancak, ilk atama ile göreve başlayan öğretmenler, 1 Eylül 2023 tarihinde okullarında bulunacak.
TELEFON TEDBİRİ
Öğrencilerin okul içinde ve sınıflarda derslerini aksatacak şekilde cep telefonu kullanmaları ve bu türden cihazlarla sınıflara girilmemesi konusunda önlemler alınacak, okul dışında dijital ortamlarda zaman geçirmelerine sebebiyet verecek durumlardan ve ödev ya da benzeri bilgilendirmelerde sosyal medya uygulamalarının kullanımından kaçınılacak.
ÇALIŞMALAR YAPILACAK
Okul kayıtları, öğretmen seçimi, teknolojik ve fiziki olanaklar ve benzeri hususlar gerekçe gösterilerek resmi okullarda eğitimde fırsat eşitliği ilkesini zedeleyecek uygulamalardan kaçınılacak.
Okul öncesi eğitim kurumlarına öncelikle 5 yaş çocukların kaydı yapılacak. Okul öncesi eğitime, ilkokul 1'inci sınıfa, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 9'uncu sınıfa başlayacak öğrenciler için 4-8 Eylül 2023'te uyum eğitimleri yapılacak, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5'inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık ve 9'uncu sınıflarına yönelik rehberlik ve uyum çalışmaları ise 11-15 Eylül'de gerçekleştirilecek.
Velilerin okul ziyaretleri ve öğretmenlerle görüşmelerinin daha nitelikli, düzenli ve sağlıklı olması için okullar tarafından planlamalar yapılacak, ziyaretler için eğitim öğretim faaliyetlerini aksatmayacak şekilde zaman çizelgesi oluşturulacak. Görüşme ve toplantılar dışında velilerin okul içinde bulunmalarının pedagojik olarak doğru olmadığı göz önünde bulundurularak gerekli tedbirler alınacak.
Öğrencilerin insan, şehir, kültür ve medeniyet arasındaki ilişkiyi kavrayarak kendi yaşadığı şehri yakından tanıması, imkan ve özelliklerini öğrenerek mekan ve zaman ilişkisi bağlamında keşfetmesi, şehrinin soyut ve somut kültürel mirasını, değerlerini bilmesi ve koruması için okul içi ve okul dışı etkinlikler planlanacak.
Türkiye Yüzyılı perspektifinden ülkenin gelecek vizyonu doğrultusunda yeni eserlerin, bilim, kültür, sanayi ve teknoloji alanındaki gelişmelerin tanıtımı yapılacak, müze ve ören yerleri, tarihi eserler ve camiler, kaleler, şehitlikler, kütüphaneler, bilim merkezleri, üniversiteler ve benzeri şehirlerin tarihi ve kültürel mekanlarının ziyaret edilmesi sağlanacak.