Müdür Demirçelik, TRT GAP Radyo'ya Konuk Oldu
TRT GAP Radyo'da yayınlanan Hayatın İçinden programına konuk olan TJK Elazığ Hipodrom Müdürü Muhammet Demirçelik, yürütülen sosyal sorumluluk ve geri dönüşün projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Son yıllardaki sosyal sorumluluk ve geri dönüşüm projeleriyle adından söz ettiren Elazığ Hipodromu, ulusal basında adından söz ettirmeyi sürdürüyor. TRT GAP Radyo’da yayınlanan Hayatın İçinden programına konuk olan TJK Elazığ Hipodrom Müdürü Muhammet Demirçelik, yürüttükleri faaliyetler hakkında önemli tespitlerde bulundu.
“HİPODROMLARIMIZI SOSYAL YAŞAM HALİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Türkiye Jokey Kulübü’nün toplum yararına faaliyet gösteren bir dernek olduğuna dikkat çeken Elazığ Hipodrom Müdürü Muhammet Demirçelik, “Türkiye’de 10 hipodromumuz var bunlardan 1’i Elazığ’da, 1’i Diyarbakır’da mutlulukla söylemek istiyorum. Yarışlarımızın yanı sıra hipodromlarımızı sosyal yaşam haline getirmeye çalışıyoruz. Sosyal sorumluluk projeleri bizler için çok önemli. Bunlardan da en önemlileri engelli bireylerimiz için hizmete sunduğumuz At’la Terapi Merkezleri. Uygun görülen çocuklarımıza psikologlarımız ve fizyoterapistlerimiz eşliğinde At’la Terapi hizmeti sunuyoruz. Tüm hipodromlarımızda değişkenlik göstermek üzere belirli günlerde müracaat eden çocuklarımız atlara dokunarak, atlara biniyor. Tedavi süreçlerine destek oluyoruz” dedi.
“EMPATİ PARKURU BÜYÜK KİTLELERE ULAŞTI”
Engelli çocuklar için bir farkındalık oluşturmaları gerektiğini söyleyen Demirçelik, “Gururla söyleyebilirim ki ilk defa Empati Parkuru adı altında komplike bir tesis kuruldu. Bazı dönemlerde basın kurum ve kuruluşlar tarafından farkındalık oluşturulması amacıyla bu tarz faaliyetlerde bulunuluyor ama biz Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak bir çalışma yaptık. Özel çocuklarımızın, engelli bireylerimizin yaşadığı zorlukları anlatabilmek adına değişik parkurlar oluşturduk. Tekerlekli sandalye parkuru, bedensel engelli parkuru oluşturduk. İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde okuldan gelen bir öğrenci kardeşimiz; engelli bireyin sürdüğü tekerlekli sandalyeyle bizzat test ediyor. En büyük farkındalığın böyle oluşacağını düşündük. Görme Engelliler, işitme engelliler için değişik parkurlarımız var. TJK Elazığ Hipodromu olarak empati parkuru hizmetimizden dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Büyük kitlelere ulaştığımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“BURAYA GELEN ÇOCUKLARIN SADECE PİKNİK YAPMALARINI İSTEMİYORUZ”
Geçtiğimiz yıl hipodrom bünyesinde tıbbi aromatik bitkiler bölümü oluşturduklarını kaydeden Müdür Demirçelik, “Buradaki amacımız okullardan gelen çocuklarımıza tarımın önemini anlatmaktı. Projenin amacı hipodromumuzda bulunan piknik alanına gelen binlerce çocuğumuz tıbbi aromatik bitki bahçemizi ziyaret ederek döngüsel ekolojik bilgisini geliştirmekti. Günümüzde gıda, ilaç, tekstil, kozmetik bir çok alanda kullanılan bitkilerin tanınması ve tarımsal faaliyetlerin sürdürülmesini sağlamaktır. Biz kamu yararına faaliyet gösteren bir derneğiz. Buraya gelen çocukların sadece piknik yapmalarını istemiyoruz. Eğitici ve öğretici olmak istiyoruz. Çocuklarımız ayrıca hipodromumuzda bulunan açık hava tiyatrosundan da faydalanıyorlar” ifadelerini kullandı.
“GERİ DÖNÜŞÜMÜ HİPODROMUN HER ALANINDA YAŞATIYORUZ”
Elazığ Hipodromu’ndan Geri Dönüşüm Hipodromu olarak bahsedebileceklerini kaydeden Demirçelik, “Hipodromdaki atık malzemelerin depolandığı alandaki atık profiller, lastikler, bariyerlerden çocuklarımız için geri dönüşüm parkı oluşturduk. Sayın cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendi himayelerinde yürütülen sıfır atık projesine destek vermek maksadıyla geri dönüşümü hipodromumuzun her alanında yaşatıyoruz. Artık hipodromumuzdan çıkan tüm materyaller; traktör parçalarından, kepçe parçalarından metal heykeller yaptık. Hipodromumuzun bir çok alanında heykel çalışmaları yapıldı. Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Rüçhan Keçeci danışmanlığında kendi personelimizle o materyallerden heykeller yapıyoruz. Geri dönüşümün farkını anlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
“PİSTTEKİ KUMU DÖNÜŞTÜRME PROJESİ”
Fırat Üniversitesi ile birlikte pistimizde kullanılan kumun geri dönüştürülmesiyle ilgili bir proje üzerinde çalıştıklarını kaydeden Elazığ Hipodrom Müdürü Muhammet Demirçelik, “Dünya üzerinde doğal kaynaklar tükenmek üzere, biz bu çalışmaya başladık. Her sezon pistteki kumumuz yenilenmek zorunda kalıyor. Biz bu kumu tekrar nasıl dönüştürebiliriz? Bu doğal kaynakları tekrar nasıl kullanabiliriz üzerinde çalışıyoruz” dedi.
“EMPATİ PARKURU EN MUTLU OLDUĞUM PROJEDİR”
En fazla ilgi gören projelerinin Empati Parkuru olduğunu vurgulayan Demirçelik, “Bu proje benim en mutlu olduğum projedir. Biliyorsunuz ağaç yaşken eğiliyor. O çocuklar empati parkurunda engelli bireylerin yaşadığı zorluğu görüyorlar. Çocuklarımız gelecekte mimar, mühendis, belediye başkanı olacaklar ve yaptıkları tüm projelerde özel bireyleri düşünerek hareket edecekler. Diyelim ileride müteahhit oldu bu kardeşimiz, engelli parkurunu yapmasının ne kadar anlamlı olduğunu bu proje sayesinde göstereceğiz. Biz bunu ne kadar anlatırsak anlatalım, yaşamak ayrı bir şey. Umarım biz de bu empatiyi oluşturabiliyoruz” şeklinde konuştu.
“HİPODROMA GELEN SAYISI CİDDİ RAKAMLARA ULAŞTI”
TRT ailesine destekleri için teşekkür eden Muhammet Demirçelik, “Yerel ve ulusal basınımıza da teşekkürü bir borç biliyorum. Sizler sayesinde biz halka faaliyetlerimizi anlatabiliyoruz. İnsanlar gerçekten yarış dışında hipodromun yaşam alanı olmasından çok mutlu. Hipodroma gelen sayı ciddi rakamlara ulaştı. Okul zamanı günden 1.500-2.000 çocuğumuzu ağırladığımız zamanlar oluyor. Hipodromumuzda vatandaşlarımız ilaçlanmış ve sağlık hizmeti olan bir alandan faydalanıyorlar. Bizlere sık sık teşekkürlerini iletiyorlar, bu da bizi çok mutlu ediyor. Biz kamu yararına faaliyet gösteren bir derneğiz. Kamuya fayda sağlayacak her çalışmanın içinde olmak bizleri mutlu eder” ifadelerini kullandı.