Paşa Demirbağ'ı Anma Konseri Düzenlenecek

Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, kültür konserleri kapsamında Harput Müziğinin Unutulmayan sesi Paşa Demirbağ'ı Anma Gecesi düzenleyecek.

2016 yılında aramızdan ayrılan Elazığ’ın yetiştirdiği ender ses sanatçılarından biri olan Paşa Demirbağ için anma töreni düzenlenecek.

Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü periyodik konserleri ve programlarına devam ediyor. Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu tarafından Harput Müziğinin büyük üstatlarından Paşa Demirbağ’ın besteleri Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezinde 1 Aralık 2023 Cuma günü saat 20:00’de izleyicilerin beğenisine sunulacak.

PAŞA DEMİRBAĞ KİMDİR?

Elazığ’ın yetiştirdiği ender ses sanatçılarından biridir. Harput musikisine olan aşinalığı ve musiki icrası çocukluk yıllarına dayanır. 1932 yılında dünyaya gelen Paşa DEMİRBAĞ’IN esas ismi Mehmet’tir. Aile arasında “Paşa” diye çağrılan sanatçının bu ismi halk arasında da söylenmeye başlamış ve kendisi bu isimle meşhur olmuştur.

Paşa DEMİRBAĞ, Palu’nun Çarşı Mahallesi tüccarlarından Mehmet Ağa’nın torunlarındandır. Kardeşi Enver DEMİRBAĞ da kendisi gibi meşhur mahalli sanatçılarımızdandır. Paşa ve Enver Bey, dayılarının konağında yetiştiler.Ali Bey, varlıklı bir kişi olmasının yanında çok kültürlü ve musikişinas bir şahsiyetti. Türkiye’nin tanıdığı birçok sanatçıyı konağında ağırlamış ve misafir etmiştir. Elazığ’a gelen meşhur sanatçılar onu mutlaka ziyaret ederlerdi. Safiye AYLA ve çağdaşı birçok ses sanatçısı Sekratlı Ali Bey’in misafiri olmuşlardı.Bu ziyaretler sırasında yapılan meşk’lere Paşa ve Enver de katılır, o meşhur üstatların icrasını dinler ve bütün bunlardan ders alırlardı. O devrin çok ünlü mahalli sanatçılardan Mustafa SUER, Koruklu ŞEVKİ, Hafız Osman ÖGE gibi üstatların seslerini dinlemiş ve onlardan dersler almışlardır. Paşa ve Enver DEMİRBAĞ kardeşlerin Harput musikisine olan hâkimiyetleri buradan gelmektedir.

1964 yılında Palu’dan Elazığ’a taşınan aile, bugüne kadar Elazığ’da yaşamlarına devam etmişlerdir. Her ikisi de Elazığ adına düzenlenen etkinliklerde vazgeçilmez kişiler arasına girmişlerdir. Uzun yıllar boyunca hem Elazığ içinde hem de Elazığ dışında çok önemli musiki icra etmiş ve yurt genelinde isim yapmışlardı. Gerek Enver Bey’in gerekse Paşa Bey’in kendilerine ait yüzlerce eseri çoğaltılıp satışa sunulmuştur.

Hiçbir maddi geliri olmamasına rağmen, gençler için düzenlediği kurslarda Harput musikisi usul dersleri vererek, bilgilerini genç dimağlara nakşetmeye devam etmiştir. Paşa DEMİRBAĞ ömrünü bu ülkenin sanat ve kültürüne adamıştı.Ömrü boyunca çalıştı, çabaladı. Ödül beklemeden, ömrünü,Türk müziğine hizmet ederek harcadı. Paşa DEMİRBAĞ Harput Musikisinin üstadıydı.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme