Saraç: Kış Bakımları Hayat Kurtarır!
Elazığ'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin çok altına düşmesi sebebiyle Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı, İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Halil Saraç, araç sürücülerini kışa hazırlık yapmaları noktasında uyardı.
Başkan Saraç, kış mevsimine girdiğimiz bugünlerde sürücülerin araçlarına periyodik bakımlarını yaptırmaları gerektiği noktasına dikkat çekerek, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
“İdeal bir sürücü her türlü hava şartlarında araç kullanabilmelidir. bunu yapabilmesi içinde aracının sağlık çalışması gerekmektedir. Kış ayları, araçlar için zor bir dönemdir” diyen Saraç, açıklamasında şunları kaydetti:
“BAKIMLAR HEM CANINIZI HEM MALINIZI KORUR”
“Soğuk hava motorun düzgün bir şekilde çalışmasını zorlaştırır. Kar ve buz, aracın çekişini sınırlar. Çukurlar, lastik ve tekerlere zarar verir. Sıcak çalışmak üzere tasarlanan araçlara gerekli bakım yapılmazsa, kış aylarında ciddi sorunlar yaşanabilir. Temelde motorun çalışmasından ötürü sıcak olan araçlar için soğuk hava, ilk çalıştırma esnasında büyük sorunlar yaşatabiliyor. Hangi araca sahip olursanız olun ilave bakımlarla aracınızı zorlu kış şartlarına uyumlu hale getirmek gerekiyor. Tüm periyodik bakımlarınızı zamanında ve düzenli olarak gerçekleştirseniz de kış bakımı ihmal edilmemelidir. Bu zorlu kış şartlarında aracınızı korumak için yapılabilecek basit ve küçük şeyler aslında çok da kolay. Üstelik can ve mal güvenliğiniz başta olmak üzere pek çok kazancı da beraberinde getiriyor.
“KAR YAĞMASINI BEKLEMEDEN BAKIMLARINIZI YAPTIRIN”
Sürücülerin kış bakımı yapmak ve kış lastiği kullanmak için olumsuz hava koşullarını ve kar yağmasını beklemeden, hava sıcaklıklarının 7 derecenin altına düştüğü zaman güvenli sürüş için kış bakımı ve kış lastiklerinin yapılması ve kullanılması doğru olacaktır.
“KIŞ BAKIMI YAPARKEN ÖNCELİKLE ARACIN SİSTEMİNİ GÖZDEN GEÇİRMEMİZ GEREKİYOR”
Kışın havadaki nem ortamının artmasıyla, buji kabloları ve distribütör kapağındaki çatlaklardan nem girip otomobil çalışmayabilir. Onun için elektrik sistemini kontrol etmemiz gerekmektedir. Kış aylarıyla birlikte araçlarda elektrik sarfiyatı artar. Bu yüzden ilk olarak elektrik marş ve şarj dinamolarının kontrolünü, ikinci olarak da akülerin bakımını mutlaka yaptırıyoruz. Akü çok yoruluyorsa akü suyunu, suyundaki asit oranını ve kutup başlarını kontrol etmemiz gerekmekte. Kutup başlarını gres yağı, bulunamıyorsa vazelin yağı ile silerek donmasını veya oksitlenmesini engelleyebiliriz.
KAR LASTİKLERİNİN ÖNEMİ
Karlı bir zeminde fren mesafesi kar lastiği takılı bir araçta 30-35 metrede dururken, mevsimsel lastik takılı bir araçta 40-45 metrede durur.
Otomobiller fizik kurallarına göre hareket eder ve fizik kurallarına göre dururlar. Otomobilin tüm teknik özelliğini yere aktaran en önemli unsur lastiklerdir. Ve kötü bir lastik her zaman kaza nedenidir. Kış aylarında lastiklerin diş derinliği en az 3 mm olması gerekir. Diş kalınlığı 3mm in altına eğer düşmüşse mutlaka değiştirilir.
Yaz lastiği ile kış lastiği arasındaki en önemli fark lastiği yapımında kullanılan ham maddelerin oranlarının değişik olmasıdır. Hava sıcaklıkları 7 derecenin altına düştüğü zaman yaz lastikleri esnekliğini kaybeder bu sebeple yol tutuşu, çekiş gücü ve fren performansında ciddi kayıplara yol açar. Yaz ve kış lastikleri arasında farklı oranlarda kullanılan ham maddelerin yanı sıra farklı sırt desenleri de kış lastikleri ve yaz lastiklerini birbirinden ayıran başka bir özelliktir. Bu desenler sayesinde kış lastikleri ile fren yapıldığında yaz lastiklerine oranla çok daha çabuk durabilirsiniz.
Kış lastiklerinde sırt deseninin kılcal kanallı yapısı ve omuz bloklarının dişli yapısı sayesinde karlı zeminlerde yolu daha iyi kavrar. Kış lastiklerinde diş derinliği, yaz lastiklerine kıyasla daha fazladır. Bunun gibi farklı ama sürüş güvenliği için çok önemli özellikler kış şartlarında daha fazla yol tutuş ve kısa fren mesafesi sağlar. Sırt deseninin kılcal kanallı yapısı ve omuz bloklarının dişli yapısı, karlı zeminde ilave çekiş sağlar. Diş derinliklerinin fazla olması erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde daha iyi çekiş sağlar.
Yapılan testler ve analizlerden çıkan sonuçlara göre hava sıcaklığının 7 derecinin altında olduğu ıslak bir zeminde, 80 km/s hızla giden bir araç, yaz lastiği ile durabilmek için 40 metreye ihtiyaç duyar. Halbuki kış lastikleri, aynı koşullardaki zeminde 34 metrede tamamen durabilir. Aradaki 6 metrelik fark, bir tehlike anında çok ciddi bir öneme sahiptir. Zorlu kış şartlarında, kış lastiklerinin etkisi daha da artar. Karlı zeminde 50 km/s'yle ilerleyen ve yaz lastiği kullanan bir araç ancak 63 metrede durabilirken, aynı özelliklerdeki kış lastiği kullanan araç tam 31 metre önce durabilmektedir. Aradaki farkta 31 metredir.
Kışın karlı ve buzlu yollarda kaymak istemiyorsanız, mutlaka lastiklerinizi kontrol ettirin. Gerekirse değiştirin.
ANTİFİRİZ KONTROLÜ
Antifiriz, radyatörde bulunan sıvının soğuk günlerde donmasını ve sıcak günlerde kaynamasını önleyen su ve etilen glikol karışımıdır. Etilen glikol (HO CH2CH2OH) çok zehirli bir maddedir. Bu madde radyatörde bulunan sıvını donma derecesini düşürür, kaynama derecesini yükseltir. En düşük donma derecesi yaklaşık -53 derecedir. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde mutlaka motor suyuna antifiriz koymamız gerekmektedir.
“ARAÇTA BULUNMASI GEREKEN EKİPMANLARI KONTROL EDİN”
Her zaman aracınızda mutlaka çekme halatı, takoz, zincir ve reflektör bulundurun. Ayrıca genel olarak; -Hız yapmayın. -Emniyet kemerinizi mutlaka takın. -Takip mesafelerine mutlaka uyun. -Soğuk havalarda aracınızın el frenini kesinlikle çekmeyin. Eğer çekili unutmuşsanız ve donmuşsa, aracı arkadan ve önden hafif hafif iterek ya da üzerine sıcak su dökerek sıkışan frenin açılmasını sağlayın -Aracınızın kilidinin donması durumunda kapıyı açarken anahtarı ısıtın. -Güvenliğiniz açısından kapılarınızı sürekli olarak kapalı tutun. -Kapı kollarını, elektrikli dikiz aynalarını ve antenleri vazelinle silerek donmayı önleyin. Tüm sürücülerimize kazasız, güvenli ve keyifli yolculuklar diliyoruz” ifadelerine yer verdi.