Seçimde Bilmeniz Gereken 5 Adım

31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy kullanma süreci 5 adımda gerçekleştirilecek.

Türkiye'de 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri yaklaşırken, 61 milyonu aşkın kayıtlı seçmenin nasıl oy kullanacağına dair yönergeler belli oldu. Öncelikle, 1 milyonu aşkın genç seçmen ilk kez sandık başına gidecek olup; oy kullanma işlemi sırasına dair önemli bilgiler paylaşılmıştır. 34 siyasi partinin yarışacağı bu demokratik süreçte seçmenler, 5 adımlık bir işlemle oylarını kullanacak ve ülkenin yeni yerel yöneticilerini belirleyeceklerdir.

İşte Türkiye'de sandığa giderken bilmeniz gerekenler:
Seçmenlerin Takip Edecekleri 5 Adım

1. OY KULLANILACAK SANDIĞIN BELİRLENMESİ

Seçmenler, kendi oy kullanacakları sandıkları ve yerleri hakkında bilgi alabilmek için, YSK'nin internet sitesi, e-Devlet portalı, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması ve "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi aracılığıyla bilgi edinebileceklerdir. Seçim günü seçmen bilgi kağıdını yanında bulundurma zorunluluğu olmamakla birlikte, seçmenlerin bilgi kağıtlarına yazılı yer ve sandıkta oy vermeleri gerekecektir.

2. KİMLİK BELGELERİ VE OY KULLANMA SAATLERİ

Seçmenler, oy kullanabilmek için üzerinde TC kimlik numarası bulunan geçerli bir kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı gibi) sunmakla yükümlüdür. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde oy verme saatleri sabah 07:00'den 16:00'ya kadar olup; diğer illerde ise 08:00'den 17:00'ye kadar oy kullanılabilecektir. Oy kullanma saatinin bitimi sonrasında, sandık başında sıra bekleyen seçmenler seçmenin sayısına ve kimlik belgelerine göre oylarını kullanabilirler fakat belirtilen saatten sonra gelen seçmenler oy kullanamayacaklardır.

3. CEP TELEFONU VE DİĞER ELEKTRONİK CİHAZLAR

Cep telefonlarını, fotoğraf ve film makineleri gibi her türlü görsel kayıt ve iletişim cihazı, oy verme alanına alınmayacak. Seçmenlerin bu cihazları, oy kullanma işlemi esnasında, geri almak üzere sandık kuruluna bırakmaları gerekecek.

4. OY PUSULASINA MÜHÜR BASMA İŞLEMİ

Oy pusulalarına, seçmenin tercih ettiği aday ya da adaylar için ayrılan bölüme "TERCİH" veya "EVET" mührünü basmak suretiyle oy verme işlemi gerçekleştirilecektir. Pusulanın geçerli sayılabilmesi için PREFER veya EVET damgası dışında herhangi bir imza veya işaret bulunmamalıdır. Ayrıca oylar, kesinlikle sadece vermeleri sağlanan pusularla kullanılabilecek ve yanlış oy kullanıldığını düşünen seçmenlere yeni pusula verilmeyecektir.

5. İMZA ATMA VE OY VERME İŞLEMİNİN SONLANMASI

Son adımda, seçmen oy kullandığı zarfı sandığa attıktan sonra, yanında getirdiği seçmen listesinde adının karşısına imza atarak oy verme işlemini tamamlayacak.

SEÇİMDE YER ALACAK PARTİ VE ADAY SAYISI

Siyasi arenada, 81 ili, 973 ilçeyi ve 390 beldeyi temsil edecek belediye başkanları ve 50 bin 336 muhtarlık görevi için seçim yapılacak. Türkiye genelinde seçimlere katılacak 34 siyasi parti, birbirinden farklı aday profilleriyle seçmenlerin karşısına çıkacak ve ülkenin dört bir yanında toplamda 206 bin fazla sandık oluşturulacak. Aynı zamanda seçim sürecinde il genel meclisi ve belediye meclis üyeliklerine ilişkin de oy kullanılacak.

YSK'NİN HAZIRLIĞI VE BİLGİLENDİRMESİ

Yüksek Seçim Kurulu, seçmenlere oy verme sürecini kolaylaştırmak ve onları bilgilendirmek amacıyla YSK Başkanlık binasında temsili oy verme kabinleri kurarak, sürecin nasıl işleyeceğini gösterdi. Bu düzenlemelerle birlikte, tüm seçmenlerin sandık başındaki işlemlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmeleri hedefleniyor.
Bu bilgiler ışığında, Türkiye'nin dört bir yanındaki seçmenlerin 31 Mart Pazar günü oy kullanma süreçlerinde buluşması bekleniyor; ülkenin gelecekteki yerel yönetimlerini belirleyecek bu önemli olaya katılımın yüksek olması tahmin ediliyor.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme