Şifa Deposu Kuşburnu

Elazığ'da, C vitamini yönünden en zengin bitkilerden birisi olan 'kuşburnu', toplanmasından yapımına kadar birçok aşamadan geçerek sofralardaki yerini alıyor.

Elazığ’da en çok Alacakaya, Baskil, Gümüşkavak, Harput, Holpenk, Hankendi, gibi ilçe ve dağ köylerinde yetişen  doğal şifa kaynağı olan kuşburnunun hasadıyla birlikte değerlendirilme aşamaları da başladı. Elazığ’da, C vitamini yönünden en zengin bitkilerden birisi olan ‘kuşburnu’, toplanmasından yapımına kadar birçok aşamadan geçerek sofralardaki yerini alıyor.
Kırsal alanlarda toplanan kuşburnu, ustaların elinde marmelat, reçel, kurutma ve çay gibi çeşitli ürünlere dönüşüyor. 

Toplanan kuşburnular kaynatılarak marmelat yapılıyor, kış aylarında tüketilmek üzere saklanıyor. Geleneksel yöntemlerle ve usta ellerde gerçekleştiriliyor, böylece doğal ürünlerin lezzeti ve sağlığa olan katkısı korunuyor.

C ve E vitamini, fenolikler, karotenoidler, organik asitler ve esansiyel yağ asitleri içeren iyi bir fitokimyasal kaynağıdır. Kuşburnu ülkemizde daha çok çay ve marmelat olarak tüketilir. İçeriğinde çeşitli vitamin ve mineraller barındıran, enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı vücudu güçlendirmeye yardımcı olabilen kuşburnu; B vitamini açısından zengin olması nedeniyle enerji metabolizmasında, sinir sisteminde, büyüme ve gelişmede de etkilidir. Kuşburnu çayı antioksidan özellikler sergileyen iyi bir C vitamini kaynağıdır. Kuşburnunun işlenmesi ve kurutulması içeriğindeki C vitamininin bir kısmını yok eder. Kuşburnu çayı, kuşburnunun sıcak su ile demlenmesiyle hazırlanır. Demleme koşulları, antioksidan bileşiklerin ekstraksiyon hızını etkileyebilir.        

KUŞBURNU ÇAYI NEDİR?

Kuşburnu çayı, gül bitkisinin meyvesinden yapılan bir bitki çayıdır. Kuşburnu, çiçeğin yaprakların hemen arkasındaki oval kısmıdır. Çay üretmek için kullanılan iki ana kuşburnu tohumu türü vardır: rosa rugosa ve rosa canina. Kuşburnu polifenoller, karotenoidler, esansiyel yağ asitleri, likopen ve askorbik asitleri içerir. Güçlü bir C vitamini kaynağıdır ve bağışıklığı geliştirmeye yardımcı olur.

Kuşburnu çayı kafein içermez. Taze veya kurutulmuş kuşburnu ile demlenebileceği gibi poşet çaylarla da demlenebilir. Gül yaprakları içermez, ancak ağızda ekşi bir tat bırakır. Demlenmiş kuşburnu çayı, keskin ve aromatik bir koku ile zengin bir kırmızı renge sahiptir.

KURUTULMUŞ KUŞBURNU ÇAYI NASIL YAPILIR?

Kurutulmuş kuşburnu ile çay demlemek için 1 yemek kaşığı kuru kuşburnununun üzerine kaynar su dökün. Çayın üstü kapalı olarak 15-30 dakika demlenmesine izin verin ve ardından süzün. Taze kuşburnu yerine kurutulmuş kuşburnu kullanıldığında çayın tadının daha güçlü olacağını ve daha hızlı demleneceğini unutmayın.

Kuşburnu çayının faydaları aşağıdaki şekildedir:

Bağışıklığı güçlendirir.

Cilt sağlığını destekler.

Sindirim sistemini düzenler.

Antioksidan etkisi ile serbest radikallerle savaşır.

Kalp sağlığını korur.

Doğal bir diüretiktir.

İltihaplanmayı azaltır.

Kan şekerini dengeler.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme