Uzmanlar Karşı Karşıya Geldi!

Deprem Jeolojisi Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, 4.0 büyüklüğündeki Karlıova depreminin ardından paylaşımda bulunan Prof. Dr. Naci Görür'ün 'Küçük depremler de olsa hoş değil' sözlerine tepki gösterdi.

Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan  Bingöl için sık sık deprem uyarıları yapılırken, 26 Haziran Çarşamba günü Karlıova İlçesi’nde 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Depremin ardından “Karlıova- Bingöl’de 4.0 büyüklüğünde deprem oldu. Bu bölgeyi öteden beri söylüyoruz. Karlıova-Erzincan (KAF) ve Karlıova-Göynük (DAF) arası problemli. Küçük depremler de olsa hoş değil” paylaşımında bulunan Prof. Dr. Naci Görür’e, deprem jeolojisi uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş’tan tepki geldi.

İTİBAR ETMEYİN

Deprem bilimci olmayanlara itibar edilmemesi gerektiğini ifade eden Dr. Ramazan Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “27 Haziran 2023-27 Haziran 2024 arasında 1 yılda 4.0 ila 5.6 aralığında 195 deprem oldu. Her 4.0 ve üzeri deprem sonrası "Çok dikkat edilmeli" açıklaması yapan deprem bilimci olmayanlara kalsaydı, Türkiye'de son 1 yılda 7.0 ve üzeri 195 deprem olması gerekecekti. O nedenle 4.0 ve üzeri deprem olur olmaz, sıfırıncı dakikada sahneye çıkanlara itibar etmeyin” ifadelerini kullandı.

“BİLİMSEL TEMELİ YOK”

Prof. Dr. Naci Görür’ün paylaşımını, bilimsel temeli olmayan mesnetsiz bir twit olarak değerlendiren Demirtaş, şunları söyledi; “’Deprem hiç hoş değil ve çok problemli bir yer’ açıklaması Bingöl halkının psikolojisini alt üst etmekten başka işe yaramayan; risk azaltma açısından hiçbir geçerliliği olmayan ve bilimsel temeli olmayan mesnetsiz bir twit.”

“YEDİSU FAYI İLK KEZ GÜNDEME GETİRİLMİYOR”

Dr. Ramazan Demirtaş, Bingöl’de yaşanan deprem ve Yedisu Fayı ile ilgili şunları söyledi; “Karlıova (Bingöl) 12km GB'sında Kaynak'ın 1.0km doğusunda: 26.06.2024 07:42, Mw=4.0'lük deprem oldu.

Deprem Bahçeköy fay takımında yer alan 6 km uzunluktaki KD-GB gidişli sol yanal ve 22km uzunluktaki KB-GD gidişli sağ yanal doğrultu atımlı iki fayın kesişim bölgesinde oldu.

Odak/fay düzlemi çözümüne göre, depremin KAFZ ile DAFZ arasındaki kavşak bölgesinde, Bahçeköy fay takımına ait yaklaşık 6 km uzunluktaki KD-GB gidişli sol yanal doğrultu atımlı kısa kırık üzerinde olduğunu göstermektedir.

Aynı yerde 20 gün önce 06 Haziran 2024'de Mw=3.9'luk deprem olmuştu. Bugünkü Mw=4.0'lık deprem en son 240 yıl önce, 1784'de deprem üretmiş Yedisu sismik boşluğunun 36 km GD'sunda olup; bu depremin Yedisu fayı ile uzaktan yakından alakası yok.

KAFZ ile DAFZ arasındaki kavşak bölgesinde: 1789 Gökdere, M 7.0, 1949 Kargapazarı (Karlıova) M 6.9, 1966 Varto M 6.9, 1971 Genç M 6.8, 2003 Sudüğünü M 6.4, 2003 Kığı M 6.0, 2005 Karlıova 5.1 Depremin hangi faydan kaynaklandığını; mekanizmasını; son yüz yılda olan hasar yapıcı-yıkıcı depremleri ve bu depremin Yedisu fayı ile ilgisi olmadığını bilmeden "Karlıova-Erzincan (KAF) ve Karlıova-Goynuk (DAF) arası problemli. Küçük depremler de olsa hoş değil" gibi bilimsel temele dayanmayan, deprem biliminde geçerliliği olmayan ve hiçbir fay/deprem tehlike parametreleri içermeyen KORKU POMPAMAYA yönelik açıklama yaparak, Bingöl halkını panik ve tedirgin ederek, psikolojisini bozma yetkisi ve hakkına sahip değilsiniz.

Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun yaklaşık 70 km uzunluktaki Yedisu parçası en son 240 yıl önce, 1784 yılında M 7.0-7.2 civarında bir deprem üretti. Bu parça deprem üretme potansiyeli yüksek bir sismik boşluk olduğu Demirtaş ve Yılmaz (1996) tarafından 28 yıl önce yayımlandı.

Yedisu parçasının deprem üretme potansiyelini sanki ilk defa siz söylüyormuşsunuz gibi bilimsel algı/manipülasyon yapmaya gerek yok.
Her 4.0 ve üzeri deprem sonrası halkı korkutmaya yönelik bilimsel temeli olmayan korku açıklamaları yapmak da bilimsel etik açıdan doğru değil.”

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme