Villa Kent Zarar Mı Ediyor ? Yoksa Kar Mı Ediyor ?

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ Mavi Haber gazetemize hayırlı olsun ziyaretinde bulundular.

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ Mavi Haber gazetemize hayırlı olsun ziyaretinde bulundular. Bu vesile ile yapılan hoş sohbetlerden sonra, gazetemiz imtiyaz sahibi ve köşe yazarı Ahmet Paki Kaymaz Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ile yakın dönemde Elazığ gündemini fazlasıyla meşgul eden Villa Kent Projesiyle ilgili çok ses getirecek bir söyleşiye imza attı. Kamuoyunda konuşulan her konu Sayın Başkana soruldu ve Sayın Başkan açık bir şekilde sorulara yanıt verdi. Umarız Elazığlı hemşerilerimiz kafasındaki tüm soruların cevaplarını burada bulabilirler.

Villa Kent Zarar Mı Ediyor ? Yoksa Kar Mı Ediyor ?

PAKİ KAYMAZ: Başkanım öncelikle hoş geldiniz. Ayrıca nazik ziyaretiniz için çok teşekkür ediyorum. İsterseniz hiç vakit kaybetmeden hemen konumuza geçelim. Villa Kent projesini Elazığ’da ilk olarak köşeme ben taşımıştım. Köşemizin başlığı ”Zengine sosyal proje” idi.

Son köşe yazımda da “Villa Kent, Rant Kent olmasın”  söylemimizle bu hususta vatandaşın kafalarında ki soru işaretlerini köşemizde dillendirmiştik. Daha sonraki dönemlerde bazı gazeteci arkadaşlarımız da bu konuyu köşelerinde yazmışlardı. 

Müsaadeniz olursa sorularımıza başlayalım.

İlk olarak Belediyelerin zaten yaşam kaliteleri yüksek olan ve bu sebeple daha konforlu konutlara sahip olma imkânı olan zengin insanlara villa yaparak sosyal proje yapmak gibi bir görevi var mıdır?

Villa Kent Zarar Mı Ediyor ? Yoksa Kar Mı Ediyor ?

ŞAHİN ŞERİOĞULLARI: Paki Bey, belediyeler sosyal proje yaparken zengin veya fakir vatandaş ayrımı yapmazlar. Bu şehirde yaşayan herkes bizim hemşerimizdir. Biz Elazığ Belediyesi olarak sosyal projeleri hayata geçirdiğimiz zaman buralardan sadece gelir seviyesi düşük vatandaşlarımız faydalansın diye bir düşünceyle yapmayız. Nihayetinde bu şehirde yaşayan insanların statüsü ne olursa olsun bizim için fark etmez. Mesela Kültür Park’a sizce sadece gelir seviyesi düşük hemşerilerimiz mi gidiyor?

PAKİ KAYMAZ: Başkanım o zaman sorumuzu şöyle soralım… Belediyelerin öncelikli görevi zaten gelir seviyesi yüksek olan zengin vatandaşa villa yapmak mıdır? Yoksa zaten hiçbir sosyal aktivitesi olmayan, gelir seviyesi düşük, konut sahibi olma imkânı neredeyse olmayan vatandaşlara sosyal proje yapmak mıdır? 

ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI: Tabi ki öncelik sırasına koyduğumuz zaman gelir seviyesi düşük vatandaşlarımızın sosyal hayatlarına kalite getirmek belediyeler için daha önemlidir.

PAKİ KAYMAZ: Başkanım, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Villa Kent Projesi’nin arazisini sizlere satıp depremde evleri ağır hasarlı olan vatandaşlara 75 bin TL yardım yapmanız için vermişti. Siz neden bu araziyi parselleyip satmadınız ve neden evleri ağır hasarlı olan vatandaşa 75 bin TL yardım yapmadınız da zenginlere villa projesi yapıyorsunuz?

ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI: Paki Bey, bu sorunuz için teşekkür ediyorum. Bu soru aslında konunun tamamını kapsayan bir soru. Bu konu ile alakalı biraz detaylı gitmemiz gerekecek…
Hemşerilerimizin sıkıntılarını içimizde hissediyoruz. Buradan onlara seslenmek istiyorum. Her konuda her zaman olduğu gibi bu konuda da sonuna kadar yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyorum. Tabi ki hemşerilerimize 75 bin TL destek sağlayacağız. Villa Kent projesindeki amacımız Elazığ Belediyesi’nin kar payını yükselterek daha fazla hemşerimize yardımcı olabilmektir.

PAKİ KAYMAZ: Başkanım o zaman biraz hesap kitap işlerine girelim müsaadeniz olursa.

ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI: Tabi ki Paki Bey, biz her işimizi şeffaf bir şekilde yaparız. Vatandaşımızın her şeyden haberi olsun isteriz.

PAKİ KAYMAZ: Başkanım ilk olarak şunu sormak istiyorum, Villa Kent arazisi kaç dönüm? İmar yapıldıktan sonra net kaç dönüm arazi kalıyor?

ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI: Paki Bey, Villa Kent Projesi İmar yapılmamış haliyle 550 dönüm tarlaydı. İmar yapıldıktan sonra kullanım alanı 320 dönüm oldu. Yanılmıyorsam %42 civarında imara giden kısım var.

PAKİ KAYMAZ: Başkanım, bildiğiniz üzere imar yapma yetkisi yasal olarak Elazığ Belediyesi’ndedir. Belediyenin kar oranını artırmak için neden %20 değil de %42 imar yaptınız? Villa Kent arazisinin %20’si imara gitmiş olsaydı Elazığ Belediyesi’nin karı daha fazla olmaz mıydı?

ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI: Kentsel dönüşüm rezerv alanlarının imar yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndadır. Belediyelerde değildir. Dolayısıyla Villa Kent arazisindeki imar payını Elazığ Belediyesi değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı belirlemiştir. Ayrıca bu projede, okul, ibadethane, çocuk oyun parkları vs gibi çok ciddi sosyal yaşam alanları oluşturulacak. Bunu da göz ardı etmemek lazım.  

PAKİ KAYMAZ: Peki Başkanım, 320 dönüm imarlı arsanız var. Neden bu arsayı satmak yerine zengine villa yapıyorsunuz?

ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI: Bu sorunuz içinde çok teşekkür ediyorum Paki bey. Bu arsa imara açıldıktan sonra ki piyasa değerinin Gayrimenkul değerlendirmesi SPK onaylı arsa bedeli, resmi olarak 640 milyon TL idi.
320 dönümlük arazi 640 milyon TL civarında bir rakama satılacaktı. Biz burada Elazığ Belediyesi olarak daha fazla kar etmek istediğimiz için, hem şehrimize Villa Kent gibi vizyon bir proje kazandırmak, hem de Elazığ Belediyesinin karlılık oranı artırmak istiyoruz.  

PAKİ KAYMAZ: Başkanım Villa Kent arsasını satsaydınız 640 milyon TL gibi bir para sizlerin söylemi ile Elazığ Belediyesinin kasasına girecekti. Peki, Villa Kent projesini yaparak Elazığ Belediyesi toplamda ne kadar kar edecek?

ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI: Villa Kent Projesi’nin yapımı için gerekli olan malzeme bağlantılarının tamamı yapılmış durumda. Bu vizyon projeden Elazığ Belediyesi’nin kar beklentisi tahmini şartlara göre1 milyar 200 milyon, 1 milyar 300 milyon TL civarında olacaktır. Yani, Elazığ Belediyesi arsa satış bedelinden ortalama 600-700 milyon daha fazla parayı kasasına koyacak.

PAKİ KAYMAZ: Başkanım, Elazığ Belediyesinin kar oranının ortalama 1 milyar 200 ila 1milyar 300 milyon civarında olacağını söylediniz. Bu kar oranının tamamı villa yapımından mı elde edilecek? 

ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI: Paki Bey kar oranımızın tamamı villa yapımından değil. Villa Kent Projesinin içerisinde bulunmak üzere Elazığ Belediyesi’nin %100 iştirak firması olan EBUAŞ’ın mülkü olacak 20.000 metrekarelik ticari alan da yapılacak. Bu ticari alanlarında ortalama bedelini hesaplayarak kar marjımızı hesaplıyoruz.

PAKİ KAYMAZ: Başkanım Villa Kent Projesinin yüklenici firması Elazığ Belediyesinin % 100 iştiraki olan EBUAŞ. Neden Başka bir özel firma değil de yüklenici olarak EBUAŞ.

ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI : Neden EBUAŞ, Bakınız bizden önceki dönemde sizler de çok iyi biliyorsunuz ki EBUAŞ’ın üzerine Euro bazlı kredi çekilerek ELBÜS’ler alınmıştı. Bu kredinin hiçbir taksiti bizden önceki dönemde ödenmemişti. ELBÜS’ler için çekilen Euro bazlı kredinin ilk taksiti bizim dönemimizde ödendi. Geçen dönemden bize devir eden EBUAŞ’ın 16 milyon Euro civarında borcu vardı. Yanlış hatırlamıyorsam 4 milyon 800 bin Euro civarında ödeme yaptık. EBUAŞ’ın kalan borcu 11 milyon küsür Euro civarında. Doğal olarak özel yüklenici firmanın yapacağı kar oranını EBUAŞ yapacak, borcunu azaltacak veya temizleyecek.
Buradan açık ve net bir şekilde ifade etmek isterim ki; Villa Kent Projesi’nin 3 amacı vardır:

1-) Bu projeden yapılacak olan kar ile daha fazla vatandaşımıza 75 bin TL yardımda bulunabilmek, ayrıca Villa Kent Projesinden yapılacak olan kar ile kentsel dönüşüme girebilmek.

2-) Bu projeden yapılacak olan kar ile geçmiş dönemden EBUAŞ’ın üzerinde kambur olan borç yükünü hafifletmek veya ortadan kaldırmak.

3-) Aynı zamanda Elazığ’ımıza yakışır bir projeyi şehrimize kazandırmak.

PAKİ KAYMAZ: Başkanım malzeme alımı demişken, Villa Kent projesinde kullanılacak olan malzemelerin ne kadarını Elazığ’dan, ne kadarını başka şehirlerden aldınız? Bir de alım yapılan işler veya malzemeler hangi yöntemler ile veriliyor? Bu da merak edilen bir konu!

ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI:  Paki bey, burada asıl amaç alınan hizmetin ve ürünlerin en uygun bedelle alınabilmesi. Tabi ki bu hususta ki kırmızı çizgimiz alımların şehrimizden yani Elazığ’dan karşılanmasıdır. Şehrimizde ki esnaflarımıza da destek olmak amacıyla, ortalama % 90 oranında Elazığ’da ki firmalarımız ile çalışıyoruz.  
Alımlar ise ihale ve teklif yöntemleri ile yapıldı. Normal şartlarda teklif alımlarında 3 firmanın teklif vermesi yeterli iken bizim bazı ürünlerde teklif aldığımız firma sayısı 5 firmayı bulabiliyor. 

PAKİ KAYMAZ: Başkanım, Elazığ Belediyesi Villa Kent Projesi’nin imarı yapıldıktan sonra arsa satışını yapmış olsaydı, o zaman dolar daha düşüktü, şimdi ise daha yüksek! Elazığ Belediyesi buradan zarar ediyor diyenler var? Bu konuda ne söylemek istersiniz?

ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI: Paki Bey, bu bakış açısı sağlıklı bir bakış açısı değil. Olaya böyle bakacak olursak o zaman hiçbir iş adamı ticaret yapmasın, sermayesini elinde bekletsin. Dolar yükselirse para kazanırım düşüncesine sahip olsun. Mesela siz neden burada sermayenizi dolar olarak bekletmek yerine ticaret yapıyorsunuz?

PAKİ KAYMAZ: Başkanım açık yüreklilikle sorularımıza cevap verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Sizin de fazla zamanınızı almadan Villa Kent projesi ile alakalı bizim değinmediğimiz, sizin söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI: Bu hoş söyleşi için teşekkür ediyorum. Hemen hemen Villa Kent Projesi ile alakalı her konuya vakıf olmanız beni mutlu etti. 

Son olarak şunları söylemek isterim.

Paki bey, Villa Kent arazisini hemen parsel parsel satabilirdik. Ve bu satıştan gelecek olan para ile siyaseten bizlere artı yazacak işler yapabilirdik. Nihayetinde çok yakın zaman içerisinde yerel seçimler var. Elazığ Belediyesi tüm Elazığ halkının ortak paydası. Biz ne yaptık! Siyaseten rant sağlamak yerine, Elazığ Belediyesinin menfaatlerini düşünerek siyaseten risk aldık. Elazığ Belediyesinin bu projede yapacağı kar, bizim siyasi ikbalimizden daha önemli diye düşündük.

Bir diğer konu, bu aralar Villa Kent projesinin yapılacağı arsaya değer biçenler unutmasın ki! Eğer Villa Kent projesi olmasaydı zaten bu arsa bu kadar değerlenmezdi.

Birde kentsel dönüşümle alakalı olarak vatandaşlarımıza 75 bin TL vermeyi taahhüt etmiştik. 2023 Mart ay meclis toplantısında bu konuyu karara bağladık. Yani Kentsel dönüşüm ile hasarlı evlerini yaptıracak olan vatandaşlarımız, Belediyemize müracaat ederek 75 bin TL yi talep edebilirler.

Elazığ Mavi Haber Gazetesi tarafsızlığı ile herkes tarafından takdir görüyor. Tekrar gazetenizin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.

Villa Kent Zarar Mı Ediyor ? Yoksa Kar Mı Ediyor ?

Bakmadan Geçme