Yanlıştan Dönülsün

İlim ve Hayra Hizmet Vakfı'nın Zafran Mahallesi'ndeki yurdunu özel bir işletmeye kiralaması üzerine açıklama yapan ilim yayma cemiyeti yurdun - işletme hakkının kendilerinde olmasına rağmen, sözleşmelerinin feshedilmesinin ve yurdun amacı dışında kullanılmasının doğru olmadığını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Elazığlı Merhum Eğitimci Namık Çitçi’nin damadı ve Merhum İş insanı Yüksel Özkaynak’ın oğlu Tayfun Özkaynak, İlim ve Hayra Hizmet Vakfı’na bağışladıkları arazi üzerine yapılan Işık Çitçi Yurdu’nun riskli alan içerisinde kaldığı için yıkıldığını, Kamu tarafından yapılan yeni yurdun ise Işık Çitçi ismi yerine vakfın ismi ile kullanılmasının kendilerini üzdüğünü açıklamıştı.

Tayfun Özkaynak’ın açıklamasının ardından bir basın açıklaması yayımlayan İlim Yayma Cemiyeti ise İlim ve Hayra Hizmet Vakfı ile aralarında bir protokol olduğunu açıklayarak kendi sözleşmelerinin haksız yere feshedilmesinin ve yurdun amacı dışında özel bir işletmeye devredilmesinin doğru olmadığını belirtti.

İlim Yayma Cemiyeti yaptığı açıklamada;

Cemiyetimizin sosyal medya hesaplarından paylaştığımız, İlim ve Hayra Hizmet Vakfı yönetimi tarafından yapılan yanlışın düzeltilmesine ilişkin açıklamalarından sonra kamuoyunda yapılan değerlendirmeler üzerine, İlim Yayma Cemiyeti Elazığ Şubesi olarak bir açıklama yapma ihtiyacı oluşmuştur.

Bizler; dünyamızın, ülkemizin, ilimizin ve beldemizin yaşanabilir olması için elimizden geleni yapmalıyız. Tüm resmi kurumlar, sivil toplum kuruluşları, basın ve idareciler; ''Hakkın, doğrunun, iyinin, güzelin kimden geldiğine ve kimin için olduğuna bakmaksızın yanında olmalı, haksızlığı, yanlışı, kötüyü, zulmü, kimin yaptığına bakmaksızın, karşısında durmalı.’’ ahlaki ilkesinin savunucusu ve yaşatıcısı olmalıyız.

Bizce İlim ve Hayra Hizmet Vakfına sorulması ve tartışılması gereken sorular şunlardır:

1. Vakıf mallarının gerekçesi ne olursa olsun, bağış amacı dışında kullanılması, vakfa arsayı bağışlayan bağışçının varisleri Tayfur Özkaynak Bey ve Ayşe Seda Özkaynak Hanım tarafından da bu vakfiyenin bu şekilde kullanılmasının doğru olmadığını kamuoyuna beyan etmelerine rağmen bu işlemin yapılması doğru mudur?

2. Bırakın söz vermeyi, yazılı anlaşmaları gerekçesi ne olursa olsun feshetmek, sözünde durmamak vakıf kültürü ve ahlakına yakışır mı?

3. Bu yurdun yapılması için ciddi emekler sarf eden, projesini çizen, hâlâ kullanım hakkı ve süresi İlim Yayma Cemiyetine ait olan bir binanın, sözleşmeleri hiçe sayarak başka bir kuruma kiraya verip hak gasbına yol açmak doğru mudur?

Bir vakfın, kurumun veya şahsın yaptığı bin tane doğru ve güzel iş, bir tane yanlışı doğruya dönüştüremez. Yanlış, yanlış olarak kalmaya devam eder. Yanlışı düzeltmenin yolu özür dileyip yanlışı ortadan kaldırmakla mümkün olur. Amacımız yanlışın düzeltilmesidir. Bizler kişilere ve kurumlara değil, yanlışa karşı, doğrunun yanında olduğumuzun ve olmaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz.” ifadeleri kullanıldı.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme