Yaşar: Türk Çiftçisi Ezilmesin!

İYİ Parti İl Başkanı Habip Yaşar ve Heyeti, Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Ümit Fırat Turan'ı ziyaret ederek ilimizin hayvancılığı ve çiftçiliği hakkında görüşme gerçekleştirdi.

Ziyarete İl Sekreteri Hüseyin Yeşiltan, Merkez İlçe Başkanı Akif Sıtkı Esen ve İl Başkan yardımcısı Münir Çetiner de eşlik etti.

Yapılan görüşmelerde, ilimizde büyükbaş hayvan sayısında ciddi azalmanın olduğu, Elazığ'da kayıtlı inek sayısının 20 binden 17 bine düştüğü, yüzde 30 gibi bir azalmanın olduğu ifade edildi. Şu anda büyükbaş hayvan sayısının ise 101 bin olduğu ifade edilmektedir.

Teşviklerle yapılan ahırların, yükselen maliyetler nedeniyle çoğunun boş olduğu belirtildi.

“KARAKOÇAN’A BU YIL 12 BİN İTHAL DANA GETİRİLMİŞ”

“Sadece Karakoçan ilçemizde bu yıl 12 bin ithal dana getirilmiş, bu da besicilerin, üreticilerin sahadan çekilmesine sebep olmaktadır.  Sütçü sütünü satamazken sıfır gümrükle süt tozu ithal edilmektedir.

Dünyada şeker bazlı nişasta oranı yüzde 2,5 iken ülkemizde bu oranın yüzde 12 olması, pancarda kotanın  düşürülmesine, üretimin azalmasına ve halk sağlığına zarar sebep olmaktadır.

Yapılan görüşmelerde ayrıca, Süt Konseyi’nin sütun fiyatını belirlerken bunu bölgelere göre dikkate alması gerektiği de önemle vurgulandı. Bunun yanında ulusal yem konseyinin de olması gerektiğini, bu sayede artan yem fiyatlarında bir istikrarın yakalanması ve maliyetlerin yükselmesinin önüne geçilmesi sağlanabilir.”

“İLİMİZDE 450 BİN TON PANCAR KOTASI VERİLMİŞ”

 İl Başkanı Habip Yaşar burada yaptığı açıklamada, “Her gün artan maliyetler hayvan ve tarım üreticilerini mağdur etmekte, ürettiklerini satamaz hale getirmektedir. Üreticilerimizin hayvanı elinde, ürünü tarlada kalmış durumdalar. 2023’te ilimizde 450 bin ton pancar kotası verilmiş. Fabrikanın kısa süreli çalışmasında bunu işleyemediği için ürünün çürüdüğü veya Muş ve Malatya’ya göndermek zorunda kalındığı biliniyor.

Bu da gösteriyor ki doğru bir planlama yapılamıyor. Ülkenin ve bölgemizin içinde bulunduğu plansızlık, tarım ve hayvancılıkta istikrarsızlık, üzülerek söylüyoruz ki ülkemizde bir milli güvenlik sorunu oluşturmaktadır. Sağlıklı gıda ve temiz su meselesi stratejik bir konudur. Türkiye kaynaklarını bu alanda israf etmektedir. Uçsuz bucaksız verimli Anadolu toprakları ehil olmayan ellerde çoraklaşmış ve çölleşmiştir. İktidar mensuplarına sesleniyoruz: Venezuela’da tarım yap, Suriye’den hayvan getir; Türk çiftçisi de dertleriyle bir başına kalsın bunu mu istiyorsunuz? Üretim yapamaz hale getirilmiştir çiftçilerimiz. İYİ Parti olarak ülkemizin her meselesine hassasiyetle yaklaşıyor, çözüm önerilerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.

İYİ Parti iktidarında, tarımın millî gelirdeki payını, %10'un üzerine çıkaracağız. Çiftçimize dünya şartlarında girdi temin edip, dünya şartlarında destek olacağız. Çiftçinin ürettiği ürün, vatandaşa uygun şartlarda sunulacak. Amerikan çiftçisi değil, Türk çiftçisi kazanacak diyoruz!” dedi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme