Ahmet Paki Kaymaz

FERRİ KROM

Ahmet Paki Kaymaz

Bizim gibi eski tevellütü olanlar Ferri krom diye bilirler. Asıl adı Ferrokrom ama bizim lehçemizde Ferri Krom olarak nam yapmıştı. 

Devletimizin şehrimize yapmış olduğu en büyük yatırımı, Maden Bakır İşletme fabrikası ile birlikte Ferrokrom fabrikasıydı. Tabiri caizse o dönem, Elazığ’ın yarısı Ferrokrom ve Maden Bakır işletmesinde çalışıyordu.

Kovancılar ilçemizin Elazığ’ın en büyük ilçesi olmasında Ferrokrom fabrikasının varlığı yadsınamaz. Binlerce insanımızın Ferrokrom’da çalışıyor olması başta Kovancılar ve Alacakaya ilçemize ekonomik ve sosyolojik olarak ciddi katkılar sağlıyor.

Maden Bakır Fabrikası’nın o dönemki varlığı sayesinde Maden ilçemizin nüfusu 30 binlere ulaşmış ve aynı zamanda ilçenin hem ekonomik hem de kültürel olarak gelişmesini sağlamıştı. Maden ilçemizde 80’li yıllarda, tenis kortu, 5 adet sinema, hamam, modern elektrik gibi kültürel seviyede pik yaptığı dönemlerdi.

Ferrokrom Fabrikası 2004 yılında özelleştirildi. Yıldırım Holding satın aldı.

Fabrikanın içindeki işlenmeyi bekleyen cevher stokunun, koskoca fabrikanın satıldığı rakamdan daha fazla olduğu o dönemlerde yüksek sesle konuşuluyordu. Ez cümle, iddialara göre krom cevherinin bulunduğu maden sahaları ve krom fabrikası

Yıldırım Holding’e bedavaya gelmişti.

Elazığ Bakır Maden Fabrikası ise 2007 yılında Yıldızlar 3S Holding’e satılarak özelleştirildi.

Bu tarihçelerden neden bahsettik?

Nereye varacağız?

Birazdan anlayacaksınız…

Başlık Ferri Krom olunca sizler muhtemelen buradan benim Yıldızlar Holding’in saygısız ve şımarık sahibine giydirmemi bekliyorsunuz. 

Ama ben farklı bir pencereden olaya bakmak istiyorum.

Eti Krom işçileri mağdur ediliyor diye yek vücut olan AK Parti milletvekillerine sormak istiyorum.

2004 yılında Ferrokrom özelleştirildiğinde iktidarda AK Parti vardı. İlimizin 5 milletvekilinden dördü AK Parti milletvekiliydi.

2007 yılında Elazığ Maden bakır işletmesi özelleştirildiğinde iktidarda AK Parti vardı ve 5 milletvekilinin tamamı AK Parti milletvekiliydi.

AK Parti Elazığ’ın bu güzide iki kuruluşunu özelleştirdikten sonra neler başımıza geldi?

Ferrokrom’u özelleştirmeyle satın alan Eti Krom A.Ş. işletme sahibi, çalışanlarına insani olmayan tavırlar ile, ilçe ve belde belediye başkanlarımızı itibarsızlaştırarak ve milletvekillerimize de iftira atmak suretiyle her türlü çirkefliği yapıyor. 

Özelleştirilen Maden Bakır işletmesinde ise, oradaki vatandaşlarımızın hayatı ciddi anlamda göçük altında kalma riskiyle karşı karşıya.

Bunlar AK Parti’nin özelleştirerek Elazığ’a yapmış olduğu kötülükler!

Peki bu iki güzide işletmemiz o dönemde konsorsiyum oluşturularak Elazığlı firmalara verilerek özelleştirilemez miydi?

Bu kuruluşlara talipli olan ve konsorsiyum ile ittifak kuran Elazığlı firmalarımızın önüne nasıl engeller konulduğunu da unutmadık! 

AK Parti milletvekillerine, sizlerin hükümeti döneminde özelleştirilen bu kurumların sonradan ceremesini çekmek de yine sizlere kaldı.

İlahi adalet bu olsa gerek!

Yazarın Diğer Yazıları