Cahit Zirgüleli

HANS BİR KERE YAPAR HASAN BEŞ KERE

Cahit Zirgüleli

Ey okuyucu, başlığa bakıp da hemen yanlış anlama. Hans’ın bir defa bizim Hasan’ın beş defa yaptığı şey senin aklına o ilk gelen değil. 

Hatta bu sözün orijinalinde Hans yine bir defa yapıyor, bizim Hasan’da elli defa yapıyordu. Ben Hans’a ayıp olmasın diye sayıyı biraz azalttım. 

Diyeceksiniz ki Cahit Bey, uzun süredir yazmıyorsun, kalemin zaten tutuktu iyice tutuklaşmış. Bizi ne merakta bırakıyorsun, Hans’ın bir defa bizim Hasan’ın ise beş defa yaptığı şey nedir? 

Açıklıyorum efendim: Şehir alt yapısı. Evet, bizim de Elazığ olarak uzun süredir sıkıntısını çektiğimiz alt yapı işleri. 

Şimdi, eleştirmeden önce herkese hakkını teslim edelim. Şehrimiz üç büyük deprem atlattı. Bu depremlerde çok ağır hasar aldı. Şehrin alt yapısı kötüydü, bu süreçlerde daha da kötüleşti. Hoş oraya gelene kadar bu şehri yönetenlerin ne yaptığını, belediyecilik adına neleri başardığını da konuşmak gerekir ama o kadar eskiye gidersek sanırım bugüne gelmemiz pek mümkün olmaz. 

Şahin Şerifoğulları bu noktada risk aldı ve artık  şehri taşıyamaz duruma gelen şehrin alt yapısına kazmayı vurma cesaretini gösterdi. Burada kendisini takdir etmek ve hakkını teslim etmek boynumuzun borcu. Gelgelelim bu işlerin yapılmasında uygulanan yol ve yöntemleri takdir etmek, böyle bir alt yapı çalışmasının takdir göreceğini zannetmek ve söylemek ne yazık ki mümkün değil. 

Şehrin her tarafı bir şantiye alanına dönmüş durumda. Kimin ne yaptığı nereyi niçin kazdığı belli değil. Şehir toz toprak içinde. Sırf eleştirmiş olmak için söylemiyorum çünkü hepimiz her gün bu şehrin caddelerinde ya yürüyoruz ya da arabamızla geçiyoruz. Arabasıyla bu çalışma noktalarından geçenlerin içi cız ediyor. Çünkü 10 metre dahi bir çukura düşmeden gitmeniz mümkün değil. Bu açıdan bakıldığında bu çalışmalardan en çok sanayideki ustaların memnun olduğunu söylemek mümkün. 
Ben bir mühendis değilim, şehir planlamacısı hiç değilim doğru. Ama kör de değilim,  az biraz da kafam çalışıyor. Bu bilgisizliğimle diyorum ki yahu bu şöyle yapılsaydı daha iyi olurdu. Gel gör ki bu işin başındakiler, bu işin eğitimini almış olmalarına rağmen bunu göremiyor, buna uygun bir planlama yapamıyorsa vay şehrin haline. İşte o zaman da yukarıdaki söze geliyoruz. Hans bir defa yapıyor, biz plansız programsız olduğumuz için beş kere, elli kere yapıyoruz. Harcanan milletin parası, ömrü oluyor. Kimse hatasının bedelini ödemiyor herkesin yaptığı yanına kalıyor. 
Bu arada geçen bir internet sitesi en başarılı belediye başkanlarını seçmiş. Şahin Şerifoğulları da birinci olanlar arasında. Onu seven birkaç kişi bunu paylaşmıştı. Ben buradan sayın başkanı uyarayım. Aman başkanım sakın gaza gelme. Ben kendi çevremde mini bir araştırma yaptım. Sizi başarılı bulana pek rastlamadım. O yüzden bu tür manipulatif paylaşımlara kanıp da rehavete kapılmayın. Evet şehir halkı yaptığınız işi takdir ediyor ama bunun yol ve yöntemlerinden pek de mutlu değil. 

Ben diyeyim de sorumluluk benden kalksın. 

Netice olarak derim ki Hasan gibi beş defa yapacağımıza bir defa yapalım ama  Hans gibi yapalım.

Yazarın Diğer Yazıları