Prof. Dr. Ömer Atalar

Oku

Prof. Dr. Ömer Atalar

Oku… İlk emir.

Ve “kalemin üzerine edilen yemin” ile bir başka emir. Okumak ve yazmak birbirinden ayrılmaz etle kemik,  ruh ve beden.  Neyi okumak, nasıl okumak, niçin okumak? Sadece harflerle yazılanları mı okumak? Oysa O, en sevdiğinin okuma bilmediğini en iyi bilendi. Ne hikmettir bu emir? Kim bilir belki MUTLAK HAKİKAT’e ulaştırıcı yollardan bir serlevhadır OKU.

Hayatı, topyekün bütün eşyanın hakikatini nazar-ı ibretle okumak… Sonra gelen ikinci emir: “O’nun adıyla başlamak” suretiyle oku.   Üçüncü emir yaratılışın sırrına kapı: “O insanı bir tür SUdan yarattı”. SU ?

Okumaktan murad,  anlamak ve anlatmak. Anlatma araçlarından biri de yazmak. Bir yönüyle kalem üzerinden bir vazife yüklendi. Yazı ile “Emri bil maruf nehyi anil münkeri” usulü ile yerine getirmeye çalışmak. 

Neyin idrakiyle peki? İlk Emir'e gelen ilk cevap ve belki de ilk sünnet ile: “Ben okuma bilmem”… “Bilmiyorum diyebilmek”! İlmi ezelinin önünde ve ilmi ebedinin önünde kulluğun en mükemmel elbiseleri, ACZ ve HİÇliğin idraki ve ikrarı ile sonsuz bir tevazu ile eğilmek…

Değerli okurlarım işte biz de bu idrak ile okumaya ve anlamaya ve sonrasında üzerine yemin edilen kalem ile yazmaya çalışacağız. Haddimizi aşmadan, acz ve hiçliğimizin idrakiyle, bize verilen ilham ve sizlerin gönülden manevi desteğiyle okuyabildiğimiz kadar ve okuduğumuzu idrak edebildiğimiz kadar sizinle paylaşmaya çalışacağız. Beraberce yapacağımız okumalarla HAKİKATİ arayacağız.

Çok değerli kardeşim ve Kadim Dostum Ahmet Paki Kaymaz Beyefendinin ricaları ile öncesinde “yazmama” konusunda aldığım kararı bozup klavye başına geçtim.
Umarım hep yazan hem okuyan müstefit olur.

İlk okumamı da gazetenin ismi MAVİ üzerinden yapmak istedim. Arapça “ma” kökünden geliyor. SU demek, hayat demek... Yaşamın başlangıcı bir nesne ve onunla müsemma bir renk. Gökyüzü ve denizlerin rengi. Yer ve gök... Sonsuzluk ve varoluş. Kimine göre özgürlük ve yakınlık temsili, kimine göre hakikatin renk ile vücut bulmuş hali.

Arif olana çok söz israf. Okuyucuya hakaret, ona kendi okumasına yer açmadan her şeyi detaylarıyla anlatmaya çalışmak kabilinden yönlendirmeler yapmak. Haşa haddi aşmadan ve ilk yazıda sözü uzatmadan Mavi gazetenin ismiyle müsemma olması niyazı ile...
Baki selam ve daim muhabbetlerimle.

Yazarın Diğer Yazıları