YÖK Elazığ'ı Uyardı!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Elazığ'ın da yer aldığı 81 ilde üniversiteye gidecek olan öğrencileri burs dolandırıcılığı konusunda uyardı.

Son günlerde dolandırıcıların kurum isimleri kullanarak, üniversiteye gidecek öğrencilerin SMS yoluyla dolandırdığına dikkat çeken Yükseköğretim Kurulu Elazığ’ın da yer aldığı 81 ile kritik uyarı yaptı.
 
YÖK'ten yapılan açıklamada, son günlerde dolandırıcıların kurum isimleri kullanarak SMS ve sosyal medya üzerinden üniversite öğrencilerine ulaştıklarının ve burs vaadiyle öğrencilere banka hesabı açtırdıklarının tespit edildiği belirtilerek, "Bu hesapların yasa dışı şekilde kullanıldığı, öğrencilerden para istendiği şikayetleri kamuoyunda yer almış ve bu şikayetler kurumumuza da ulaşmıştır. Öğrencilerimizin burs vaadiyle kendilerine iletilen mesajlara itibar etmemeleri önemlidir" ifadelerine yer verildi

Yapılan açıklamada söz konusu burslara başvuru yapılmadığı, bu bursların belirli kriterleri sağlayan öğrencilere doğrudan verildiği hatırlatıldı ve Yükseköğretim Kurulunun YÖK Destek Burslarına ilişkin duyuruları konusunda kurulun resmi internet sayfasının (https://www.yok.gov.tr/ogrenci/yok-bursu-ve-destekleri) takip edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamada, Yükseköğretim Kurulu tarafından Devlet üniversitelerinde Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik bölümlerine kayıt yaptıran belirli başarı kriterlerindeki öğrencilere verilen YÖK Destek Bursuna hiçbir şekilde öğrenci başvurusunun olmadığı vurgulanarak bu yönde gelen SMS mesajlarına itibar edilmemesi istendi.

Ayrıca öğrencilere, banka hesaplarının yasa dışı amaçlar için kullanılması ve siber dolandırıcılık konularında dikkatli olmaları uyarısı yapıldı.

"SMS YOLUYLA GELEN BAĞLANTILARA TIKLAMAYIN"

ODTÜ Enformatik Enstitüsü Siber Güvenlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihangir Tezcan da e-posta ve sosyal medyada güvenlik ayarlarının iyi yapıldığı takdirde mesajların engellenebildiğini ancak SMS yoluyla kişilere doğrudan ulaşılabildiğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Tezcan, şu ifadelere yer verdi: “Öğrencilerin adına banka hesabı açabilmek için öğrenciler bazen ‘burs kazandınız’ benzeri yalan haberlerle kandırılmakta, bazen de küçük bir maddi gelir karşılığında hesap açmaları istenmektedir. Fakat yasa dışı yapılacak işlemler öğrencilerin hesapları üzerinden yapıldığı için, yasalar karşısında öğrenciler hesap vermek zorunda kalmaktadır. Bu noktada öğrencilere düşen sorumluluk kesinlikle SMS ile gelen bir bağlantıya tıklamamaları olmalıdır. GSM operatörlerine düşen sorumluluksa dolandırıcılık için kullanılacağı düşünülen bağlantıları tespit edip, bu bağlantıları içeren SMS'leri müşterilerine göndermemektir.”

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme