Zam Beklentisi ve Umutsuzluk

Türkiye'de emekli olduktan sonra çalışma zorunluluğu, son yıllarda artış gösterdi. 2020 yılında 747 bin kişi emekli olduktan sonra, bugünkü verilere göre emekli çalışan sayısı 2 milyonu aştı. Bu durum, emeklilerin yaşam standartlarının giderek düştüğünü gösteriyor. Elazığ'dan vatandaşlar, 'Emeklilere verilen maaş yetersiz, açlık sınırının altında.' diyerek geçim sıkıntısını dile getiriyor.

Türkiye’de emeklilik, bir zamanlar dinlenme ve huzur bulma dönemi olarak görülürken, günümüzde geçim kaygısı ile dolu bir zorunluluk haline geldi. 2020’de 747 bin kişinin emekli olmasının ardından, çalışma zorunluluğu hisseden emekli sayısı 2 milyonu aştı. Yetersiz emekli maaşları, açlık sınırının altında kalan gelirler ve ağır iş koşulları, yaşlıları yeniden iş hayatına döndürmek zorunda bırakıyor. Elazığlı vatandaşların da belirttiği gibi, emekliler artık yaşamlarını sürdürebilmek için mücadele ederken, bu durum toplumsal bir kriz halini alıyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Ocak ayında alacakları zam oranını merakla bekliyor. 2024'ün ikinci yarısındaki enflasyon oranına göre belirlenecek bu zammı Emekli vatandaşlar umutla bekliyor.

Günışığı Gazetesi olarak Elazığlı Emeklilerimize zam beklentilerini sorduk. Bir dokunup bin ah işittiğimiz emekli vatandaşlarımız gelecek için umutsuz.

*CEBİMİZE GİRMEDEN ERİYECEK
Emekli Ahmet Gürses, “Emekliye verilen zammın cebe girmeden eridiğini” ifade ederek, geçim derdinin kaçınılmaz hale geldiğini belirtiyor. Emeklilerin kirada oturduğunu, alışveriş yaptığını ve yaşamlarını sürdürmek için çalışmak zorunda kaldığını vurgulayan Gürses, “Emekliler bu ülkenin temel taşlarıdır. Hükümet, emeklinin yaşamına duyarsız kalmamalıdır.” Dedi.

FITIK AMELİYATI OLDUM AMA ÇALIŞIYORUM
66 yaşındaki Beytullah Yıldırım, emekli maaşının 6 bin lirasının tamamının kirasına gittiğini belirtiyor. “Maaşım, bir ailenin geçimini sağlamak için yeterli değil,” diyor Yıldırım. Fıtık ameliyatı olmasına rağmen ağır işler yapmak zorunda kalması, birçok emeklinin yaşadığı zorlukları gözler önüne seriyor. “Emekli maaşımız bize yetmiyor. Çalışmak zorunda kaldığımız için hayatımızı yaşayamıyoruz,” şeklinde konuşuyor.

EMEKLİYE RAHATLIĞI ZEHİR ETTİLER
Emekli Vatandaş Sıtkı Karataş ise “Avrupa’daki vatandaşlar buraya tatil için gelirken, biz 100 km uzaklıktaki bir şehre gidemiyoruz,” diyerek yaşadığı sıkıntıları dile getiriyor. Sabah 7’de işe gidip akşam 6’ya kadar çalışan Karataş, “Bu yaşta çalışmak zorunda mıyım?Emekliye rahatlığı zehir ettiler.” diye soruyor.

HAYAT ŞARTLARI ÇOK ZOR; GEÇİNMEK ZORUNDAYIZ…
56 yaşındaki Bünyamin Karakaya ise 5 kişilik bir ailenin geçimini sağlamakta zorlandığını ifade ederek, “Hayat şartları çok zor. İki çocuğum hala üniversitede okuyor. Asgari ücretle 5 kişilik bir ailenin geçinmesi neredeyse imkansız,” diyor. Karakaya, elindeki mal varlığının da azaldığını ve “Hayat şartları zorluyor,” dedi.

ET ZATEN YİYEMİYORUZ
"Canımın istediğini pazardan alıp yiyemiyorum. Şu ana kadar üzüm alıp da yiyemedim bir emekli olarak.” Diyen Fatih Sezgin ise; “Et zaten yiyemiyoruz. Ayda bir iki kilo et almak mümkün olmuyor. Etin tadını da unuttuk, meyvenin tadını da unuttuk." dedi.

GÜYA 2024 YILI EMEKLİ YILIYDI
Ülkeyi yönetenlerin Pazara çıkmalarını , pazara çıksınlar da bir pazardan yapsınlar bu enflasyon hesabını diyen Emekli Vural Yıldırım da “Güya 2024 Yılı Emekli yılıydı; Emekliler sürünecek. Emekliler ölümü bekleyecek başka ne yapacak?” Bir kahveye gidemezse, bir lokantaya gidemezse, bir gezmeye gidemezse bu emekli ne yapacak?"

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme