Zam Sağanağı Başladı!

Yerel seçimlerin sona ermesiyle birlikte yeni zamlardan da ilk sinyaller geliyor.

Acı reçetenin şimdiden uygulandığı görülürken, bütçenin üzerindeki yükün de vergilerle hafifletileceği tartışılıyor. İlk hamleyi BTK yaptı. Cep telefonu tarifelerinde artışa gidildi. Yeni ücret tarifesine göre yurtiçi aramanın dakikası 3 lira 12 kuruşa, uluslararası aramaların dakikası ise 31 lira 35 kuruşa yükseldi. Öte yandan, Türkiye Tekel Bayileri Platform Başkanı Aybaş, sigaraya 9 lira zam geldiğini açıkladı.

Türkiye’de yerel seçimler öncesinde önlenen birçok zam furyası 31 Mart sonrasında harekete geçti.

Türkiye Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş, bir sigara grubu markasına 9 TL zam geldiğini açıkladı. Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Aybaş, "1-10 Nisan arası zam geleceğini duyurmuştum, ' Seçim sonrası 10 TL zam gelecek' diye. 9 TL zam geçişi oldu." ifadelerini kullandı.
Aybaş, sigaraya yönelik zamların önümüzdeki süreçte de devam edeceğini belirtti.

CEP TELEFONU TARİFELERİNE BÜYÜK ZAM

Daha seçimlerin ilk gününden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira beyannamelerine vurgu yaparak ‘5 Nisan’a kadar beyanname verin’ dedi. Şimdi de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), cep telefonu tarifelerine büyük zam geldiğini açıkladı. Yenilenen fiyatlara göre, altı ay önce hizmete giren tarife fiyatlarında yüzde 28’e varan artışa gidildi. Yıllık artış oranı ise yüzde 65’e ulaştı.

Yeni ücret tarifesine göre yurtiçi aramanın dakikası 3 lira 12 kuruşa, uluslararası aramaların dakikası ise 31 lira 35 kuruşa yükseldi. Hat devir ücretlerinden 60 TL, İsim, Unvan değişikliğinden 41 TL, Numara değişikliği hizmetlerinden ise 136 TL alınacak. Sim kartlarının değişikliğinde, garanti kapsamındaki işlemler ücretsiz olmaya devam ederken, kayıp, çalıntı ve kullanıcı hatası sebebiyle değiştirilecek SIM kartlardan ise 136 TL ücret alınacak. Faturalarında ayrıntılı görüşme ücretlerini de görmek isteyen kullanıcılar, faturalarla beraber gönderilen her bir ayrıntı sayfası için 4 lira 9 kuruş ödeyecek. SMS ücretleri yurtiçi için 2 lira 23 kuruş, yurtdışı için ise 5 lira 51 kuruş olarak belirlendi.

Bilinmeyen numaraları aramanın dakikalık bedeli ise 8 lira 84 kuruş oldu. Mobil Azami Ücret tarifesi, 1 Nisan ve 1 Ekim olmak üzere yılda iki kez güncelleniyor. Mobil operatörler bu tarifede belirlenen ücretlerden daha yüksek bir ücret talep edemiyor. Yurt dışında ikamet edenlerin getirdikleri cep telefonlarının kayıtsız kullanım süresi uzatılabilecek.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin X hesabından yapılan açıklamaya göre, yurt dışında ikamet eden ve beraberinde mobil cihaz getiren vatandaşlar, 120 günlük kayıtsız cihaz kullanım sürelerini otuzar günlük sürelerle 2 defaya mahsus 180 güne kadar e-Devlet Kapısı üzerinden uzatabilecek.

ELEKTRONİK ÖDEMELER DE KISKAÇ ALTINDA

Ocak ayında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de açıkladığı üzere, vergi kayıp ve kaçaklarını önlemek için banka kartı, kredi kartı ve sanal kart üzerinden yapılan elektronik ödemeleri yakın takibe alınacak. Böylece en ufak ödemelerde bile cepten kira yollamak, para yollamak hatta diğer adı altında para transferi yapanlara da cezaların ortaya çıkacağı iddia ediliyor. Kira geliri, ev alım satım geliri, cep telefonundan ‘diğer’ seçeneğiyle gönderilen havale gibi her alanı mercek altına aldı. Eksik beyan durumunda vatandaşa vergi cezaları kesilebileceği dile getirildi. Bu yolla bütçedeki vergi gelirlerinin payının artırılacağı kaydedildi.

HGS ALT LİMİT FİYATI 175 TL’YE YÜKSELTİLDİ

Hızlı Geçiş Sistemi’nde (HGS) alt limit fiyatlarına yapılan güncelleme duyuruldu. Özel bir banka, müşterilerine gönderdiği mesajda 100 TL olan alt limitin 3 Nisan’dan itibaren 175 TL olarak uygulanacağını bildirdi. Bu değişiklikle birlikte, 1. sınıf HGS ürünlerinin otoyol ve köprü geçişlerinde bakiye yetersizliği yaşanmaması hedefleniyor. Otomatik yükleme tutarı da 175 TL olarak güncellenecek.

KİRA SÖZLEŞMELERİ E-DEVLET ÜZERİNDEN

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında kira sözleşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek, “Niyetimiz tüm kira sözleşmelerini bundan sonra e-devlet üzerinden yaptırmak” dedi. KDV, MTV ve gelir vergisinin artmayacağını ifade eden Şimşek, düşük KDV oranıyla fiş kesilmesinin önlenmesi için yeni POS cihazlarının kullanılacağını da belirtti. Şimşek’in açıklamaları şu şekilde: “Harcamaları gözden geçireceğiz. Çok ciddi düzenlemeler çalışıyoruz. Kayıt dışı ile mücadele ederek, bütçe açığını daha kalıcı bir şekilde kontrol altına alacağız. Hazirandan itibaren yeni bir nesil pos makinesi konulacak. Herhangi bir şehrin, çok işlek bir restoranı örneğin. Gün boyu ekmek, su gibi KDV yüzde 1 fiş kesilmiş. Bize haber verecek bu makine ile.”

VERGİ DENETİMLERİ SIKLAŞTIRILDI

Bakanlık verilerinden derlenen bilgiye göre, Vergi Denetim Kurulu (VDK) tarafından gerçekleştirilen vergi incelemesi sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 84,4 artarak 236 bin 797’a çıktı. VDK bünyesinde yapılan vergi incelemeleri neticesinde, geçen yıl 60 bin 242 mükellefin farklı vergi türlerinde 47 milyar 47 milyon 75 bin 721 liralık vergi matrahını eksik beyan ettiği tespit edildi. Bu dönemde, incelenen mükellefler için tarhı istenilen vergi tutarı (vergi alacağı) 17 milyar 452 milyon 475 bin 513 lira, kesilmesi önerilen ceza tutarı ise 37 milyar 220 milyon 156 bin 577 lira hesaplandı.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme